avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 680 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare teren fara acces la drum
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare teren fara acces la drum

Buna seara. Detin o suprafață de teren de 6000 de mp intr-o comună. Precizez ca nu exista nicio cale de acces public catre terenul meu, trebuie să trec prin terenurile altor persoane ca sa ajung la mine. Eu doresc sa vand terenul meu la două persoane diferite, însă primaria m-a informat că nu pot sa dezmembrez terenul respectiv întrucât nu am acces la drum. Care ar fi baza legală pentru imposibilitatea acestei dezmembrari si ce solutii imi sugerati?
Cel mai recent răspuns: Narciss22 , utilizator 22:36, 5 Martie 2019
Buna ziua,
Puteți solicita acordarea unei servituți de trecere, sau aveți deja?
Nu am servitute de trecere, dar consider absurd faptul că nu pot dezmembra terenul respectiv. Nu inteleg ratiunea juridică pentru acest aspect si as dori o bază legală în acest sens. Ma gandesc sa formulez o acțiune în instanță pe tema asta.
Buna ziua,

Da, este necesar ca inainte de dezmembrare sa obtineti servitute de trecere, obtineti in instanta aceasta drept sau daca proprietarii pe a caror terenuri trebuie efectuata trecerea sunt de acord, incheiati un act juridic prin care se acorda acest drept.

Baza legala, nu am stat sa o caut, dar va redau mai jos o informatie obtinuta de pe un site al unei societati care se ocupa cu dezmembrarea terenurilor, unde se mentioneza ca:

[ link extern ] /
Cazul 1 – Terenuri cu constructii

"Un teren pe care se gaseste una sau mai multe constructii, poate fi parcelat in 2 sau mai multe imobile doar daca terenul initial detine deja un numar cadastral si este de asemenea inscris in cartea funciara.Aceasta operatiune se face in situatie in care se doreste vanzarea sau inchirierea unei parti din acel imobil, sau vanzarea intregului imobil dar in parcele mai mici.

Foarte important de retinut este faptul ca,aceasta etapa are si niste restrictii tehnice:

Fiecare lot rezultat din dezmembrare trebuie sa aibe acces la un drum
Limita cadastrala rezultata din dezmembrare nu poate trece prin constructie"

Totodata, sa aveti in vedere si faptul ca pentru aceasta operatiune sunt necesare si urmatoarele:

1. întocmirea documentaţiei cadastrale de către un expert cadastrist pentru fiecare din imobilele care rezultă în urma dezlipirii (latura tehnică) şi
2. încheierea unui act notarial de dezmembrare la notarul public (latura juridică).

O zi buna,
Av. Jasmine Oancea
Ok. Va multumesc mult pentru lămuriri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este legala masurarea unui teren fara proprietari prezenti ? Eumia Eumia Este legala masurarea de catre cadastristi de la o firma de cadastru a unui teren cu imobil pentru intocmirea schitei cu propunerea de dezmembrare fara ca ... (vezi toată discuția)
Teren curti constructii grigorecrau grigorecrau Buna ziua! Am un teren de 1000 mp intr-o zona cu teren agricol.L-am trecut in curti constructii si am construit o casa pe cca 150 mp, iar pe restul am gradina ... (vezi toată discuția)
Certificatul de urbanism olgabejat olgabejat Am o contradicţie cu un coleg , analizaţi vă rog prevederile art. 29 din legea nr. 350/2001 modificată şi republicată -'' Art. 29 - (1) ... (vezi toată discuția)