avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 164 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Înșelăciune achiziție utilaj prin programul Start ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Înșelăciune achiziție utilaj prin programul Start Up Nation: unul dintre furnizori a încasat banii dar nu ne-a trimis utilajul, ceea ce ne-a cauzat pierderi foarte mari. Plângerea penală trenează, ce altceva aș putea face pentru a recupera banii?

Buna ziua ,

Trecand de toate etapele programului Start Up Nation, proiectul nostru a fost aprobat si implicit finantat de catre guvern.In proiect,toata suma acordata era pentru achizitia de utilaje necesare productiei,lucru pe care l-am si facut,am virat banii furnizorilor mentionati in proiect pt aceste utilaje.Mai pe scurt,dupa virarea banilor,si termenul de livrare a utilajelor deja curs,ne-am trezit cu o problema la unul din furnizori.
Acesta a incasat banii,dar utilajul nu a mai ajuns la noi niciodata.Dupa 2 luni de zile,cu multe discutii si multe motive invocate de catre administrator,am initiat plangerea penala pt inselaciune prin intermediul unui avocat.Mentionez ca achizitia utilajului a fost facuta conform criteriilor programului guvernamental,existand contract de colaborare,fisa fiscala firma furnizor si factura.Totodata ,pt toate achizitiile noi am vrut initial sa platim avans de 30%,contractele cu furnizorii fiind intocmite astel,dar ne-au solicitat sa schimbam contractele,deoarece plata se face in avans integral (100%).Pt acest proiect am accesat credit punte de la o banca colaboratoare,lucru care face situatia si mai dificil.Furnizorul care trebuia sa ne trimita utilajul este din Rep. Moldova,si acest lucru,nefiind pe teritoriul UE ,este si mai dificil.
Ca si pierdere,sunt 9000 euro bani virati in contul furnizorului,pierderea finantarii pe suma de 9000 euro,ratele lunare catre banca -800 lei lunar-, pt nefinalizarea proiectului ,in imediata perioada contractarea unui credit cu banca pt recuperare prejudicii in favoarea bancii( normal + dobanzi),avocat si Fondul de Garantare ( 2000 lei) pt nefinalizare proiect.
In ceea ce priveste Politia,lasa amarnic de dorit,sistem greoi,lipsit de implicare si neinteres fata de noi.
Credeti ca pot recupera aceste sume?ce altceva pot face pt a putea recupera sumele respective?
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Florin Cornea , Consilier juridic 10:32, 21 Martie 2019
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu puteti decât sa așteptați finalizarea plangerii penale probabil 2-,3 ani fază de cercetare penală și încă 1,6 -2 ani fază de instanta daca bineinteles ajunge în instanta.Puteti incerca si în civil dar daca nu are bunuri sau intra in insolventă pierdeți timpul. Discutati cu un av optiunile,costuri,durata etc
Ultima modificare: Vineri, 15 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asta se numeste invatare de minte!!! Ati vizitat furnizorul, ati verificat capacitatile sale financiare, materiale si umane, ati cerut garantii?!?
Nu se contracteaza in republicile bananiere platind in avans (lucru valabil si in Ro).
Cand lucrez pt un client rus acesta plateste ca avans chetuielile de anclansare ale lucrarii si in continuare plateste pe masura ce lucrarea avanseaza. la final, la predarea lucrarii, suma incasata trebuie sa fie de min. 95% din suma contractata (5% garantie recuperabila la expirarea termenului de garantie).
Furnizorii trebuiesc controlati si pt a-i controla trebuie sa puteti sa aveti dvs capacitatea fizica, tehnica, administrativa, financiara si juridica de control!!!

Daca ati depus plangere in Ro aceasta nu va va servi decat ca justificare anti-frauda in fata controlorilor sistemului Start Up Nation.
Pt a obtine ceva insa va trebui sa intentati o actiune in RepMold, nu stiu daca au inceput sa creasca bananele pe Nistru dar stiu ca aveti mari sanse sa angajati cheltuieli suplimentare pt a obtine o coaja de banana (atentie la alunecat).
Ultima modificare: Duminică, 17 Martie 2019
Demos, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
La fel se intimpla si in Romania.Pot sa dau nenumarate exemple de tepe pe care nu le poti recupera nici prin proces penal nici prin proces civil.De fapt adincesti pierderile prin cheltuielile facute cu procese, deplasari executori judecatoresti etc.Singura posibilitate e cea preventiva , prin controlul financiar, din .punct de vedere al datoriilor fiscale, procese avute pe rol , situatie economica, bonitate solvabilitate etc.E nevoie de un compartiment care sa verifice clinetii sau furnizorii , sa obtina garantii pentru marfa etc.Justitia , pachetul si politia nu te ajuta cu nimic.De multe ori politistii care ancheteaza , favorizeaza intr-un fel sau altul teparii si tergiverseaza 3-4 ani dosarul pina ajunge la instanta.


Ultima modificare: Duminică, 17 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Actionati rapid pe civil, in raspundere contractuala. Lasa-ti penalul sa-si urmeze cursul.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ca idee, ati incercat sa contactati ambasada Republicii Moldova din Romania? Eventual si o mica promisiune ca veti povesti pe toate caile ce ati patit cu o firma din R. Moldova, ca sa nu mai colaboreze nimeni cu ei.
Poate ca nu e nimeni de la alte firme de vina, dar ar putea poate sa impulsioneze ambasada.;
Ca idee, cum se numeste firma?...

Alte discuții în legătură

Vânzare start up lamuriri Responsabil Responsabil Bună Ziua, Am aplicat la programul Start-up Nation și acum dosarul e în verificare probabil luni vor anunță firmele admise. Problema e ca am făcut ... (vezi toată discuția)
Fonduri europene IAndra04 IAndra04 Bună ziua. Doresc să aplic pentru fonduri europene, iar firma de consultanță îmi cere un avans de 1500 de euro și 7% la final din valoarea proiectului ... (vezi toată discuția)
Fonduri nerambursabile Florin Cornea Florin Cornea Sunt medic de familie într-o zonă rurală (cu competenţe de medicina muncii şi ecografie). Doresc să ştiu dacă pot să achiziţionez aparatură ... (vezi toată discuția)