avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Înșelăciune achiziție utilaj prin programul Start ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Înșelăciune achiziție utilaj prin programul Start Up Nation: unul dintre furnizori a încasat banii dar nu ne-a trimis utilajul, ceea ce ne-a cauzat pierderi foarte mari. Plângerea penală trenează, ce altceva aș putea face pentru a recupera banii?

Buna ziua ,

Trecand de toate etapele programului Start Up Nation, proiectul nostru a fost aprobat si implicit finantat de catre guvern.In proiect,toata suma acordata era pentru achizitia de utilaje necesare productiei,lucru pe care l-am si facut,am virat banii furnizorilor mentionati in proiect pt aceste utilaje.Mai pe scurt,dupa virarea banilor,si termenul de livrare a utilajelor deja curs,ne-am trezit cu o problema la unul din furnizori.
Acesta a incasat banii,dar utilajul nu a mai ajuns la noi niciodata.Dupa 2 luni de zile,cu multe discutii si multe motive invocate de catre administrator,am initiat plangerea penala pt inselaciune prin intermediul unui avocat.Mentionez ca achizitia utilajului a fost facuta conform criteriilor programului guvernamental,existand contract de colaborare,fisa fiscala firma furnizor si factura.Totodata ,pt toate achizitiile noi am vrut initial sa platim avans de 30%,contractele cu furnizorii fiind intocmite astel,dar ne-au solicitat sa schimbam contractele,deoarece plata se face in avans integral (100%).Pt acest proiect am accesat credit punte de la o banca colaboratoare,lucru care face situatia si mai dificil.Furnizorul care trebuia sa ne trimita utilajul este din Rep. Moldova,si acest lucru,nefiind pe teritoriul UE ,este si mai dificil.
Ca si pierdere,sunt 9000 euro bani virati in contul furnizorului,pierderea finantarii pe suma de 9000 euro,ratele lunare catre banca -800 lei lunar-, pt nefinalizarea proiectului ,in imediata perioada contractarea unui credit cu banca pt recuperare prejudicii in favoarea bancii( normal + dobanzi),avocat si Fondul de Garantare ( 2000 lei) pt nefinalizare proiect.
In ceea ce priveste Politia,lasa amarnic de dorit,sistem greoi,lipsit de implicare si neinteres fata de noi.
Credeti ca pot recupera aceste sume?ce altceva pot face pt a putea recupera sumele respective?
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Florin Cornea , Consilier juridic 10:32, 21 Martie 2019
Multumesc pt raspunsurile date de dvoastra.Ca si idee,da am incercat sa vb la ambasada Rep Moldova in Romania,dar se pare ca nu este de competenta acestora( ca si raspuns ambiguu din partea dansilor).Nu stiu daca este voie sa dai nume pe acest forum,dar firma se numeste Aimex Team SRL.
Si eventual contactati camera de comert si industrie a R M:
[ link extern ]
Cu acelasi mesaj ca si la ambasada (cel sugerat de mine)...
sa fim seriosi, o problema transfrontaliera necesita o comisie rogatorie. eu estimez la peste 5 ani
Solutia propusa de mine nu costa nimic, nici ca bani nici ca timp (doar cel pentru scrierea mesajului). Si daca sansele ar fi infime, merita incercat.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Incepeti procesul civil in paralel cu procesul penal.Cereti date de la registrul comertului din Rep. Moldova privind firma si asociatii prin corespondenta sau daca e posibil online.Avertizati firma ca veti cere falimentul daca nu va inapoiaza contravaloarea achitata sau nu va da utilajul.Luati relatii din orice sursa inclusiv ministerul finantelor din Moldova privind societatea care va pagubit.Numai dupa aceea , avind toate datele vedeti ce puteti face mai departe.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vânzare start up lamuriri Responsabil Responsabil Bună Ziua, Am aplicat la programul Start-up Nation și acum dosarul e în verificare probabil luni vor anunță firmele admise. Problema e ca am făcut ... (vezi toată discuția)
Fonduri europene IAndra04 IAndra04 Bună ziua. Doresc să aplic pentru fonduri europene, iar firma de consultanță îmi cere un avans de 1500 de euro și 7% la final din valoarea proiectului ... (vezi toată discuția)
Fonduri nerambursabile Florin Cornea Florin Cornea Sunt medic de familie într-o zonă rurală (cu competenţe de medicina muncii şi ecografie). Doresc să ştiu dacă pot să achiziţionez aparatură ... (vezi toată discuția)