avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 311 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Care este procedura de dizolvare a unei asociații ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Care este procedura de dizolvare a unei asociații non-profit fără activitate, conturi bancare, patrimoniu etc.?

Suntem 3 membri fondatori si vrem sa o dizolvam asociatia. Nu exista absolut nimic pe asociatie, aici ma refer la conturi banci,bani, patrimoniu.
Nu am avut miscari contabile, nu am facut sedinte AGA, nimic.
Codul de inregistrare fiscala are data de 16.03.2018, si de atunci pauza.
Asociatia se poate dizolva si prin hot.adunarii generale, si in termen de 15 zile de la data sedintei de dizolvare, hot .adunarii generale se depune la judecatorie, da? Va rog sa ma ajutati cu un model de astfel de act, si mai ce fel de acte trebuie sa depun la judecatorie?

Multumesc foarte mult!
Andrea
Ultima modificare: Joi, 2 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 07:53, 2 Mai 2019
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Inteleg ca asociatia a consumat fondurile careprezentate de patrimoniul initial si acum nu mai exista nici active/ creante nici datorii.
Nu exista un model-tip pentru textul hotararii AG de dizolvare voluntara, doar ca prin acea hotarare trebuie numiti si lichidatorii si stabilit carui alt ONG cu scop identic sau asemanator se transfera eventualul activ net ramas dupa lichidare, chiar daca banuiti ca dupa lichidare nu va ramane nimic.... Va trebui sa adunati bani la platiti lichidatorii... ca nu se poate lichida fara lichidator autorizat ( practician in insolventa - ca ei se ocupa si de lichidare de ONG). .... ei va pot explica si detaliile procedurale....
Va multumesc! Acum inteleg ce drum trebuies sa parcurg...
Buna Andreea,
poti sa-mi zici, te rog, cum ai procedat?Multumesc
Buna Corina,
Pentru mine cea mai simpla metoda a fost urmatoarea :
1.am cautat un lichidator judiciar, cu care am discutat pasii urmatori,adica el mi-a pregatit hotararea AGA prin care toti membri asociatiei ne-am cazut de comun acord sa dizolvam asociatia cu ajutorul lichidatorului judiciar si am semnat toti trei, plus ne-a pregatit cererea catre Judecatorie.
2.am cumparat 1 timbru judiciar de 100 Lei
3.am depus actele la judecatorie, la registratura.

Ceea ce nu stiam, si vroiam sa fac eu toate demersurile, este ca fara lichidator judiciar nu pot dizolva asociatia mea. El ma consulta de fapt, cum si ce trebuie sa fac cu banii, patrimoniul ramas... exact cum a scris si dl. Radu in raspunsul lui mai sus.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Mai 2019
AndreaSera, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
doar o precizare - "timbru judiciar" nu se mai plateste de multi ani, e vorba de "taxa judiciara de timbru" , care nu se "cumpara" ci se plateste la bugetul local al unitatii administrativ=teritoriale in care isi are ONG-ul sediul.... la fel si la infiintare de ONG sau modificari de acte constitutive si la majoritatea proceselor

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dizolvare ong cleontie cleontie Buna seara, Dorim sa dizolvam un ONG. Am inteles ca bunurile vor fi donate catre o asociatie de profil prin hotarare AGA. Ce se intampla insa cu ... (vezi toată discuția)
Dizolvare si radiere ong adibarbu27 adibarbu27 buna ziua! as vrea sa dizolv si sa radiez un ong fara activitate de vreo 2 ani, cu mandatul consiliului director expirat(ong e infiintat in 2006 iar consiliul ... (vezi toată discuția)
Dorim să dizolvăm o asociație care nu are datorii. rmilitaru1 rmilitaru1 Bună ziua! Dorim să dizolvăm o asociație care nu are datorii. Este necesar să numim noi, comitetul director (și să plătim) un lichidator, sau este ... (vezi toată discuția)