avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 844 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Probleme cu un raport de evaluare intocmit de un ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Probleme cu un raport de evaluare intocmit de un evaluator agreat de ANRP. Am vreo solutie?

Buna seara.
Apelez la dumneavoastra pentru a va solicita sfatul in urmatoarea problema :

Mama mea are un dosar de despagubire la ANRP pe legile fondului funciar. S-a trimis dosarul unui evaluator agreat de ANRP iar acesta a intocmit raportul si l-a inaintat atat ANRP cat si mamei mele. Am contestat raportul de evaluare si in urma contestatiei evaluatorul a refacut raportul pe care ni l-a retrimis si pe care l-am contestat din nou pentru ca valoarea era nesemnifacativ mai mare decat in primul raport (ca sa va faceti o idee mi s-au oferit 0.1 euro/mp in loc de 2 euro/mp cu cat se vand terenurile extravilane in zona). Am contestat din nou raportul dar fara succes deoarece pana acum nu am primit nici un raspuns ci doar asigurarea ANRPului ca evaluatorul trebuie sa raspunda si la aceasta noua obiectiune a mea.

Intre timp, pentru a dovedi veridicitatea afirmatiilor mele am apelat la o alta persoana, tot evaluator acreditat ANEVAR, pentru a-mi intocmi un raport de evaluare independent fata de cel intocmit de evaluatorul numit de ANRP. Acest raport l-am inaintat printr-o adresa ANRPului la inceputul lunii octombrie.
In adresa de inaintare le solicitam sa tina cont de continutul raportului inaintat de mine, care cuprinde valoarea de piata reala a terenului evaluat si sa emita decizia de despagubire tinand cont de sumele propuse in acest raport.

Problema este ca nici pana in ziua de astazi , desi a trecut cu mult peste 30 zile de la data adresei mele, nu am primit nici un raspuns scris de la ANRP. Mama a fost la ei, si i s-a spus verbal ca mai trebuie sa astepte cateva saptamani ca o sa soseasca si raspunsul, dar ca in nici un caz acest nou raport inaintat de noi nu va fi acceptat. In schimb, i s-a spus tot verbal, ca dosarul de despagubire va fi transmis unui alt evaluator pentru o a 2-a evaluare. Acum vreau sa va intreb ce masuri credeti ca ar fi cele mai potrivite in situatia mea:

1) In ce termen pot sa ma adresez instantei de contencios administrativ pentru a-i obliga sa-mi raspunda ? Dupa cum spuneam cele 30 zile de la depunerea adresei au trecut demult si nu vreau sa pierd vreun termen asteptand rapsunsul acasa cum mi-au sugerat cei de la relatii cu publicul. Carei instante anume ar trebui sa ma adresez ?

2) Pot sa-i oblig sa-mi emita decizia reprezentand titlul de despagubire pe sumele mentionate in raportul inaintat de mine, avand in vedere ca la dosarul de despagubire sunt deja 2 rapoarte de evaluare (cel al evaluatorului agreat de ANRP cu care nu sunt de acord si cel al evaluatorului agreat de mine) ?

3) Daca sa presupunem ca acest al 2-lea evaluator agreat de ANRP intocmeste un alt raport de evaluare in care pune iar niste sume derizorii pe care eu iar le contest…ce o sa faca ANRPul o sa numeasca iar alt evaluator, al 3lea, al 4lea, ….al 1000-lea pana cand o sa fiu de acord cu sumele de nimic propuse de evaluatorii agreati de ei???

4) Daca sa presupunem ca as accepta suma propusa printr-un raport de evaluare al unui evaluator agreat ANRP, pentru a obtine emiterea deciziei de despagubire, as mai putea apoi sa contest in instanta acest titlu de despagubire si sa determin instanta sa-mi ia in considerare raportul de evaluare facut de evaluatorul ales de mine ?

5) Cum vedeti in cazul meu cea mai usoara si rapida varianta de a obtine drepturile care i se cuvin mamei ?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri. Sper ca veti avea timpul si rabdarea sa cititi acest post pana la capat si sa-mi dati macar cateva indrumari la nelamuririle mele pentru ca m-am saturat de batut drumurile in lung si in lat din cauza nepasarii institutiilor statului !
La ANRP este o cloaca de functionari infractori care ii forteaza pe evaluatori sa subevalueze toate proprietatile motivand ca asa trebuie! Pot dovedi acest lucru cu evaluatori care au lucrat cu ANRP-ul si au fost fortati sa reevalueze la valori mai mici diferite proprietati doar pentru ca asa vroiau un Visoiu sau un Priboi! De parca au trudit ei pentru acele proprietati! O bataie de joc efectiva!
Sfatul meu este sa procedati exact cum am procedat si eu! Sa dati in judecata ANRP-ul si sa solicitati desemnarea unui expert tehnic judiciar pentru a evalua corect imobilul! termenul este de 30 de zile de la data comunicarii raportului de evaluare , dar dvs , intrucat ati facut contestatie , sunteti in termen!B-)
In instanta problema se schimba deoarece experti tehnici judiciari desemnati sunt foarte corecti si nu accepta sub nici un motiv subevaluarea proprietatilor cum o fac cei care lucreaza pentru ANRP!
Mult noroc!
Multumesc pentru raspuns domnule Grigore.
Dar am eu acesta posibilitate sa-i dau in judecata din moment ce ei nu au dat inca o decizie, un act administrativ scris prin care sa propuna o suma ca despagubiri ?
Carei instante anume ar trebui sa ma adresez? Eu sunt din Bucuresti.
Tribunalul Bucuresti sectia Contencios Administrativ. Ii obligati sa emita Decizia.
Sau asteptati Decizia si cereti anularea acesteia. Asa cum a spus si Mihai Grigore, cei de la ANRP se joaca cu nervii oamenilor.
Succes.
Buna seara
Chiar nu-mi dau seama de unde atata subiectivism, chiar unii au vazut porcii zburand.Sincer pentru un teren extravila 2euro/mp adica vreo 20000euro/ha e enorm avand in vedere ca il foloseste doar pentru culturi de cereale/faneata/pasune sau ce s-o mai putea cultiva/planta in functie de zona geografica in care se afla.Deja terenurile intravilane pe care poti construi, le poti valorifica si altfel decat punand porumb sunt la 2-5 euro/mp in zonele de sate/comune. De unde atatea constestatii?Stiti sigur care sunt preturile acolo si chiar ati fost nedreptatit?Aveti contracte de vanzare cumparare?De unde stiti ca vi s-a facut o nedreptate? Sper ca nu este doar o dorinta de inavutire si exista argumente intemeiate, reale.Oricum eu ma chinui sa valorific o proprietate in capitala si nu reusesc si nu este teren extravilan ca sa astept posibilii italieni sa investeasca in terenurile agricole ale tarii. Chiar sper ca nu se cere mai mult decat face si ca nu ajungem sa ne furam caciula -ca pana la urma banii sunt platiti din buzunarele noastre, ale celor care-si platesc datoriile nu platesc politicienii.
Apropos in utilizarea lui actuala de teren extravilan arabil ce productie pe ha are? Care este valoarea lui undeva la 1000euro maxim 2000 euro in functie de tipul de sol, cat de fertil este(mi-a soptit un prieten inginer)?
Deci la 20000 euro uitati-va pe anunturi se gasesc terenuri intravilana cu utilitati in Buftea-asta-i primul pe care-l vad.
Cat porumb si grau sau cate mere si pere sa faci 20000 euro/ha?

Alte discuții în legătură

Evaluare teren anrp bejenaru bejenaru Buna ziua! Am niste nelamuriri. Am depus la ANRP un dosar pentru despagubire pentru un teren. Am vb cu un evaluator agreat de ei si am inteles ca pentru ... (vezi toată discuția)
Despagubire de catre autoritatea nationala pentru restituirea proprietatii galaoan galaoan Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti unde si cui ma pot adresa daca sunt nemultumita de evaluarea facuta pentru un teren, de catre o firma de experti numita de ... (vezi toată discuția)
Anrp legea 10 danw danw vreau sa va intreb si eu in legatura cu legea 10 entitatea investita de catre avas in 2005 de a face evaluarea o firma de lichidari din BAIA MARE pentru un ... (vezi toată discuția)