avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 471 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... beneficiez de indemnizatia de nastere sau nu?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

beneficiez de indemnizatia de nastere sau nu?

am un contract de munca de 2 ore pe zi pe perioada determinata cu o firma.nu au vrut sa-l faca la valoarea reala ,au facut la200 ron ca sa nu plateasca prea mult la stat.eu am fost zilele astea sa-i rog sa-mi faca pe un salariu mai mare(fiind de acord sa suport cheltuielile suplimentare),macar pina obtin un imprumut.am inteles ca patroana s-a certat cu asociata ei si fiecare vrea sa renunte la afacere spunind ca or sa vina plati mari din urma.deci din discutiile lor reiese ca firma nu are darile pt angajati platite catre stat.deci asta inseamna ca nici pt mine.eu sint gravida in prima luna.daca ele nu mi-au platit taxele catre stat eu pot sa mai beneficiez de indemnizatia de nastere ?va multumesc anticipat pt raspunsuri pe care le astept cu sufletul la gura:stunned:
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 14:37, 21 Noiembrie 2009
Puteti solicita informatii la Casa de asigurari de sanatate si Casa de pensii daca s/au platit contributiile pentru dvs.Altfel nu beneficiati de indemnizatie pentru crestere copil.
"Art. 1. - (1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni."

Dosar
cerere (ANEXA 1 din Monitorul Oficial nr.1025/2006, O.U.G. NR.148/2005, modificata);
actul de identitate al solicitantului - (copie si original);
certificatul de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul (copie si original); hotararea judecatoreasca de incredintare in vederea adoptiei sau de incredintare a adoptiei, hotararea judecatoreasca sau hotararea comisiei pentru protectia copilului pentru masura plasamentului in regim de urgenta (copie si original);
certificatele de nastere ale tuturor copiilor nascuti dupa data de 1 ianuarie 2006 (copie si original);
adeverinta tip eliberata de angajator, din care sa rezulte:
ca persoana indreptatita a realizat venituri salariale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului Fiscal, timp de 12 luni anterior datei nasterii copilului,
venitul net pe cele 12 luni anterioare nasterii,
prima si ultima zi de concediu de maternitate,
data implinirii celor 42 de zile reprezentand concediul de lauzie ,
prima zi de concediu de cresterea copilului;
Dosar cu sina din carton (coperti intregi)
dupa caz, adeverinta eliberata de autoritatea competenta, prin care se certifica indeplinirea conditiilor prevazute de OUG148/2005, altele decit realizarea de venituri profesionale supuse impozitului pe venit, si assimilate de lege acesteia.
Dosarul se depune la Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului de care apartii si se trimite spre solutionare Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale a judetului tau sau Agentiei pentru Prestatii Sociale Bucuresti. Aceasta solutioneaza cererea, prin decizie de aprobare sau respingere, si efectueaza plata indemnizatiei pentru cererile aprobate, (aproximativ 2 - 2.5 luni prima plata).


Un link care va ajuta: [ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 20 Noiembrie 2009
Crissa C, Consilier juridic
In primul rand trebuie sa anuntati in scris compania de starea dvs de graviditate.

Daca se inchide firma, este important sa fie platite contributiile catre somaj, ca sa aveti continuitate si sa beneficiati de indemnizatie.
Daca ramaneti salariata lor, trebuie doar sa realizati venituri profesionale supuse impozitului pe venit, ceea ce dvs realizati.

Sarcina usoara.
Anuntati ca sunteti gravida si aveti dreptul la 2 zile pentru investigatii medicale.

Puteti face sesizare la ITM

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In legatura cu legea pentru indemnizatia de crestere a copilului eprocent eprocent In legatura cu legea pentru indemnizatia de crestere a copilului as vrea sa stiu ce trebuie sa faca o femeia care nu este angajata si doreste sa beneficieze de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil dianafc32 dianafc32 in cazul in care lucrez din iunie 2013, dar mi s-a platit CAS si cartea de munca din februarie 2013, mai pot face ceva ori eu ori angajatorul pentru a ... (vezi toată discuția)
Angajata vrea sa ramana insarcinata - intrerupere de 2-3 luni Loredana_84 Loredana_84 Avem o angajata care doreste incetarea raportului de munca. Doreste sa ramana insarcinata (inca nu e) si estimeaza ca va avea o intrerupere de vreo 2-3 luni ... (vezi toată discuția)