avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Pe aceeași speță unele instanțe au admis ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Pe aceeași speță unele instanțe au admis plângerile contravenționale iar altele le-au respins. Se poate instanței de recurs înaintarea plângerii la ÎCCJ?

Ca urmare a respingerii, de catre o instanta, a unei plangeri(contestari)impotriva unui proces-verbal de contraventie, cu termen de recurs(30zile), se poate solicita instantei, la recurs, inaintarea plangerii la Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru a se pronunta, intrucat pe aceeasi speta, exista practici neunitare, respectiv, unele instante au admis plangerile si altele au respins plangerile?
Cum se procedeaza in acest caz, respectiv ce se mai poate face?
Cu multumiri anticipate,
Ultima modificare: Marți, 2 Aprilie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Decebal58 , utilizator 09:34, 2 Aprilie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Recursul în interesul legii - Art. 514 Cpc

Calitatea procesuală

Pentru a se asigura interpretarea şi aplicarea unitară a legii de către toate instanţele judecătoreşti, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, din oficiu sau la cererea ministrului justiţiei, Colegiul de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, colegiile de conducere ale curţilor de apel, precum şi Avocatul Poporului au îndatorirea să ceară Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să se pronunţe asupra problemelor de drept care au fost soluţionate diferit de instanţele judecătoreşti.

Din lecturarea articolului de lege prezentat rezulta ca nu aveti nicio calitate spre a formula recurs in interesul legii.

Aveti insa in vedere dispozitiile art 520 Cpc - Sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept

Art. 520 Cpc - Obiectul sesizării

Dacă, în cursul judecăţii, un complet de judecată al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, al curţii de apel sau al tribunalului, învestit cu soluţionarea cauzei în ultimă instanţă, constatând că o chestiune de drept, de a cărei lămurire depinde soluţionarea pe fond a cauzei respective, este nouă şi asupra acesteia Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu a statuat şi nici nu face obiectul unui recurs în interesul legii în curs de soluţionare, va putea solicita Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să pronunţe o hotărâre prin care să se dea rezolvare de principiu chestiunii de drept cu care a fost sesizată.




Multumesc mult...pentru raspunsul dumneavoastra, foarte clar...
Ultima modificare: Marți, 2 Aprilie 2019
Decebal58, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sesizarea Înaltei curþi de casaþie ºi justiþie în vederea pronunþãrii unei hotãrâri prealabile pentru dezlegarea unor probleme de drept rrocambole rrocambole Unul din obiectivele NCPC este crearea unui nou mecanism pentru unificarea practicii judiciare care să contribuie, alături de recursul în interesul legii, ... (vezi toată discuția)
Dezlegarea unor chestiuni de drept ciurli_si_burli ciurli_si_burli Buna seara, As dori sa stiu cine poate formula o astfel de cerere in cursul judecatii asupra unor inadvertente, atat intre solutiile neunitare date de ... (vezi toată discuția)