avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cei contorizati nu au declarat indexul apometrelor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cei contorizati nu au declarat indexul apometrelor

Daca cei contorizati nu au declarat indexul apometrelor, si in acelasi timp au declarat ca in luna respectiva locuiesc 0 persoane in apartament, se mai ia ceva in calcul la consumul de apa, in afara de maximul 10% consum de apa pe spatii comune???
Mentionez, ca in bloc sunt apartamente contorizate si apartamente necontorizate. Daca cei care sunt contorizati, au consumat totusi apa si nu au declarat, consumul lor se repartizeaza celor de la pausal.
Este corect??? Cum se procedeaza in acest caz????
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 06:41, 23 Noiembrie 2009
vedeti cat conteaza sa aveti un regulament pentru calculul valorii consumului de apa rece in cadrul asociatiei,normal ar fi sa ii puneti la pauseala o valoare mica si cand va aduce citirea se va regla
1. Din factura scadeti 10% - considerat o pierdere minima pe care o impartiti ulterior pe rubrica separata asa cum ati stabilit in asociatie.
2. Se elimina din calcul toate apartamentele (contorizate sau necontorizate) in care nu locuieste nimeni.
3. Se aduna consumul declarat;
4. Se face o medie a consumului declarat (luandu-se in calcul suma obtinuta la pct 3 si nr. persoane de la apartamentele care au declarat consumul);
5. La fiecare apartament care e contorizat, dar nu si-a declarat consumul din diferite motive (in afara de cele cu persoane 0) se inmulteste media calculata la pct.4 cu numarul de persoane de la ap. respectiv = consumul estimat
6. se aduna consumul estimat de la apartamentele care nu au declarat consumul
7. Se aduna suma calculata la pct. 3 cu suma de la pct 6 = consum apartamente contorizate
8. Din factura de la pct 1 (din care s-a scazut 10%) se scade si suma obtinuta la pct 7 si se obtine suma consum apartamente necontorizate.
9. Suma de la pct 8 se imparte la nr. persoane de la apartamentele necontorizate si se obtine consum pausal / persoana
10. consumul pausal pe persoana se inmulteste cu nr. persoane de la apartamentele necontorizate.
Ultima modificare: Duminică, 22 Noiembrie 2009
elga50, moderator
Va multumesc pentru raspunsuri. Din punctul meu de vedere si apartamentele care au persoane 0 declarate ar trebui sa declare si consumul. O data ce este contorizat trebuie sa declari lunar consumul, fie acesta si 0. Poate stai 5 zile din luna si consumi, nu locuiesti minim 15, ca sa figurezi luna intreaga si nu este normal ca consumul pe 5 zile sa fie repartizat celor de la pausal. De asemenea, poate nu locuiesti dar faci anumite lucrari de renovare, deci consumi apa. Mi se pare important sa declari, indiferent ca declari 0, 2 sau 100 litri.
Din pacate, din cate stiu eu nu exista reglementari legislative in acest sens. Ma insel??
Nu va inselati, dar haideti sa va spun cateva aspecte:
- Cel care lipseste poate nu sta acolo deloc intr-o luna;
- Poate ca lipseste 20 zile si sta 10, dar cand trebuie sa anunte indecsii nu e prezent, consumul lui se va regulariza cu prima ocazie cand va declara indecsii. Astfel daca acum ceilalti locatari ii platesc lui apa consumata, atunci li se va scadea din plata compensarea care se va petrece prin regularizare.
...............................
Intotdeauna, si in cazul celor 0(zero) la intretinere, si in cazul celor care nu declara consumul corect sau nu-l declara deloc, din diferite cauze, consumul lor se regularizeaza in liste prin declararea ulterioara a indecsilor si deci a consumului.

In cazul apartamentelor necontorizate unde se sta 3 zile si se lipseste 27, de exemplu, nu aveti cum sa stiti ce face omul in casa lui, asta e singurul lui avantaj in calitate de necontorizat. Dar daca hotarati in comitet ca acestor oameni trebuie sa le puneti totusi un consum oarecare stabiliti o regula fixa pe care s-o aplicati acestui gen de situatie oricui si indiferent de cate zile stiti sau presupuneti ca locuieste in apartament (si totusi trebuie sa-l puneti 0(zero) pe lista, conform legii).

E bine ca aceasta procedura de calcul a apei pe liste sau alta pe care o agreati s-o pastrati intotdeauna pentru a nu va incurca in calcule. Cine va face listele isi poate face un algoritm de calcul (pe calculator) si cu asta lucreaza luna de luna, completand numai indecsii declarati............... si nu vor mai fi probleme (cel putin de calcul si de justificare a lui).
Daca locatarii se obisnuiesc cu anumite proceduri discutiile si nemultumirile vor disparea in viitor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pausal explicatii Tonyde Tonyde Buna ziua, As dori cateva lamuriri in legatura cu ce inseamna pausal. Administratorul asociatiei are o fisa in care trece indicii apometrelor pentru ... (vezi toată discuția)
Reglare consum apa la pausal boholt boholt Buna seara! Va rog sa imi spuneti daca exista vreo prevedere legala prin care un administrator al unei asociatii de locatari este obligat sa regleze consumul ... (vezi toată discuția)
Intretinere taxe TheoM TheoM Exista de vreo 2 luni impusa TAXA PE EVACUARE RESTURI MENAJERE???...apare in desfasuratorul de la intretinere (cam 10ron de persoana). Nu intelegeam de ce a ... (vezi toată discuția)