avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sunt pe cale să cumpăr un apartament care costă ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sunt pe cale să cumpăr un apartament care costă 29.000 de euro, iar vânzătorul vrea banii cash. Este legală pretenția lui?

Sunt pe cale sa cumpar un apartament (29 mii euro) insa vanzatorul vrea toti banii cash in EURO. Eu am toti banii in contul meu bancar in RON. E legal sa dau atatia bani cash? Eu ies in pierdere mare caci trebuie prima data sa-i schimb in EURO si pe urma imi ia si comision banca cand ii scot cash... Ambele parti sunt persoane fizice.
Ultima modificare: Luni, 15 Aprilie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: STUDENTULRADU , utilizator 16:46, 16 Iunie 2019
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu aveti cum sa ii dati cash, pentru ca Legea 70/2015 interzice platile in numerar peste valoarea de 50.000 lei
ART. 10
Operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar între persoanele fizice, altele decât operaţiunile
de încasări şi plăţi realizate prin intermediul instituţiilor care prestează servicii de plată autorizate
de Banca Naţională a României sau autorizate în alt stat membru al Uniunii Europene şi notificate către Banca Naţională a României, potrivit legii, efectuate ca urmare a transferului dreptului deproprietate asupra unor bunuri sau drepturi, a prestării de servicii, precum şi cele reprezentând acordarea/restituirea de împrumuturi, se pot efectua în limita unui plafon zilnic de 50.000lei/tranzacţie. Sunt interzise încasările şi plăţile fragmentate în numerar pentru tranzacţiile mai mari de 50.000 lei, precum şi fragmentarea unei tranzacţii mai mari de 50.000 lei.

1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc frumos pentru raspuns.
Ca solutie atunci am asa: sa convertesc suma mea din RON in EURO, sa scot cash 10 mii EURO (~ 50.000 lei) si restul sa ii transfer in contul ei deschis in EURO.
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu as zice sa ii achitati tot pretul prin virament bancar, din contul dvs in contul lui.
Intrebati la banca. Din cate stiu, fac ei conversia din lei in euro.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Am sa mai discut azi cu vanzatorul insa sigur o sa vrea pe cat posibil si bani cash..
La banca (BT) am fost. Eu am deja cont deshis in EURO la ei si mi-au spus ca prima data trebuie sa fac o cumparare EUR din contul meu in RON in contul meu in EUR (pot face asta si din internet banking insa la sume asa mari se poate negocia cursul in sucursale - acel negociat nu e de fapt un negociat ci iti dau ei un curs mai mic decat cel afisat). Dupa aia doar pot sa scot banii in euro cash sau sa fac transfer in alt cont in euro.
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cred ca notarul la care semnati contractul de vanzare-cumparare il poate lamuri pe proprietar. In mod normal cand mergeti la notar acesta cere actele necesare (act de proprietate, cerificat energetic, certificat de neurmarire fiscala, adeverinta de la asociatia de proprietari s.a dupa caz) si contul proprietarului pentru virarea sumei de bani. Moneda in care se face plata e alegerea partilor daca banii nu provin dintr-un credit. Daca provin din credit atunci banca va vira direct in contul proprietarului suma de bani, conform contractului de creditare.

Alte discuții în legătură

Legea plati cash persoane fizice Adrian_Banica Adrian_Banica Buna ziua , suntem 2 proprietari , eu detin 37.5 cota parte , iar celalalt copropietar 62.5 cota parte dintr-o garsoniera. Am facut un precontract de vanzare ... (vezi toată discuția)
Cont bancar vanzare cumparare leonardy44 leonardy44 Buna ziua! la cumpararea unui bun ,care este valoarea admisa pentru ca virarea banilor sa nu se mai faca prin cont bancar? Multumesc! (vezi toată discuția)
Suma maxima plata numerar tranzactie imobiliara Eu-Genius Eu-Genius Buna ziua. Care este suma maxima legala care se poate plati numerar pentru o tranzactie imobiliara intre doua persoane fizice? Daca valoarea tranzactiei ... (vezi toată discuția)