avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tata are dreptul de uzufruct al unui imobil pe care ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tata are dreptul de uzufruct al unui imobil pe care bunica mi l-a dat mie, dar îl lasă să se distrugă. Poate fi acesta un motiv să nu mai aibă drepturi acolo?

Buna ziua .Am făcut contract de vânzare cumpărare cu bunica mea cu clauza de întreținere ceea ce am și făcut pana la moartea dânsei , ea având 4 copii 3 au semnat și unul nu. Tatăl meu și-a păstrat dreptul de uzufruct dar a lăsat casa sa se distrugă , fiind la țara și având animale a lăsat găinile sa roadă cărămida fin casa pana au făcut gaura in casa , a lăsat absolut totul sa se distrugă . Eu am vrut sa reconstruiesc casa și sa îmi fac camere in mansarda eu fiind plecată din țara și mama singura acele camere le foloseam dacă și numai dacă puteam sa vin acasă in vacanța cu fata mea . Nu îmi da voie tatăl meu sa fac acolo și pt mine INI spune ca dacă fac da foc ca eu nu am ce cauta acolo . Familia a semnat pe încredere cu el , niciodată nu sau gândit ca nu o sa îmi dea voie sa vin in vacanța cu fata mea in casa in care am crescut . Eu oare nu pot dezlega acest uzufruct pe baza ca el a lăsat totul sa se distrugă ? Am pierdut valoarea acelui bun pentru ca totul cade : tavanele cad , pereții distruși , pardoseala este găurită pt ca a lăsat pisicile sa își facă nevoile in camere , a crescut pui de găina in casa deci va Imaginați . Am nevoie urgentă de in sfat , eu aici abia ma descurc ma ajuta statul sa plătesc chiria și nu pot sa îmi permit sa cumpăr in alta parte mai ales la câți bani le-am trimis eu de mai bine de zece ani . Contractul a fost făcut in 2012 bunica mea a decedat in 2015 tatăl meu este un alcoolic și are probleme cu capul ( devine foarte agresiv și poate omorî o persoana ceea ce cred eu a făcut cu bunica mea , toți știau și nimeni nu a ajutat-o )
Ultima modificare: Duminică, 21 Aprilie 2019
Manuela Rășină, administrator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art. 747. Stingerea uzufructului in caz de abuz de folosinta. (1) Uzufructul poate inceta la cererea nudului proprietar atunci cand uzufructuarul abuzeaza de folosinta bunului, aduce stricaciuni acestuia ori il lasa sa se degradeze.

lucrurile sunt mai complicate, cum necum, va e tata si ii datorati intretinere daca nu se poate inretine singur.
In locul dvs, as lasa lucrurile asa.. n-are decat sa cada casa .strangeti bani si luati alta, decenta, batraneasca la tara daca vreti.
Altfel, chiar daca reusiti la proces sa se radieze dreptul de uzufruct.. sunteti in aceeasi situatie, afara nu il puteti da, de distrus, oricum va distruge in continuare, iar liniste oricum nu aveti.
de evacuat il puteti evacua doar ca masura de protectie dac e violent, dar chestia e temporara.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se poate desface contractul acela, dar tot cu bani se reface si casa si e de regula mai scump sa refaceti o casa decat sa luati una noua.
acest răspuns util

Liliana Gradinaru a scris:

Se poate desface contractul acela, dar tot cu bani se reface si casa si e de regula mai scump sa refaceti o casa decat sa luati una noua.

Buna ziua , aceasta casa chiar nu pot sa o las așa sa se distrugă , este casa in care am crescut , am fost crescută de bunici mama a plecat când eream mica pentru ca o bătea tata de o leșina , mamaie o învia cu oțet , bunicul meu sa zbătut prin tribunale sa recupereze aceste bunuri eu nu pot sa las o persoana de genul lui sa distrugă tot .
Va mulțumesc pentru răspuns
acest răspuns util

gi-jane2 a scris:

Art. 747. Stingerea uzufructului in caz de abuz de folosinta. (1) Uzufructul poate inceta la cererea nudului proprietar atunci cand uzufructuarul abuzeaza de folosinta bunului, aduce stricaciuni acestuia ori il lasa sa se degradeze.

lucrurile sunt mai complicate, cum necum, va e tata si ii datorati intretinere daca nu se poate inretine singur.
In locul dvs, as lasa lucrurile asa.. n-are decat sa cada casa .strangeti bani si luati alta, decenta, batraneasca la tara daca vreti.
Altfel, chiar daca reusiti la proces sa se radieze dreptul de uzufruct.. sunteti in aceeasi situatie, afara nu il puteti da, de distrus, oricum va distruge in continuare, iar liniste oricum nu aveti.
de evacuat il puteti evacua doar ca masura de protectie dac e violent, dar chestia e temporara.

Dacă acest contract pot sa îl desfac atunci eu o sa fac tot posibilul pentru ca dincolo de casa sunt amintiri , am fost crescută de bunici in casa aceea , i-am văzut cum sau zbătut toată viața eu nu pot lasa așa , le datorez măcar atât lucru .
G.Elena a scris:
Buna ziua , aceasta casa chiar nu pot sa o las așa sa se distrugă , este casa in care am crescut , am fost crescută de bunici mama a plecat când eream mica pentru ca o bătea tata de o leșina , mamaie o învia cu oțet , bunicul meu sa zbătut prin tribunale sa recupereze aceste bunuri eu nu pot sa las o persoana de genul lui sa distrugă tot .

Sigur, e alegerea dv., eu doar am raspuns problemelor aratate de dv. Inteleg ca nu sunt bani, or fara bani nu se recupereaza si nici reabiliteaza, asta am vrut sa va spun. Daca aveti de unde rupe pentru un astfel de proces, mergeti si discutati cu un avocat sau mai multi, gasiti una sau mai multe variante si incepeti demersurile. Nu va fi usor de desfiintat titlul si apoi evacuat tatal daca nu are o alta locuinta. E un proces de durata, probabil cu expertize si care depinde de comportamentul partilor in timpul procesului.
Ultima modificare: Luni, 22 Aprilie 2019
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract vanzare cumparare cu clauza de intretinere NicolTudor NicolTudor Buna ziua, Bunicii mei au incheiat un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere, un imobil situat la tara, cu mine, nepoata lor de fiu, care ... (vezi toată discuția)
Dreptul de uzufruct ruxandra81 ruxandra81 Buna ziua, Bunicii mei au cumparat o casa pe numele copiilor lor respectiv mama si unchiul meu. Bunicii si-au pastrat dreptul de uzufruct pe intraga viata ... (vezi toată discuția)