avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... amenda lipsa rovinieta, contestare?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

amenda lipsa rovinieta, contestare?

Buna ziua tuturor!
Am primit in cutia postala plicul cu procesul verbal intocmit in lipsa unei roviniete, trecand pe langa o camera fixa. Fapta s-a intamplat pe 23 decembrie 2018, eu am primit amenda in 5 mai 2019. De precizat ca amenda s-a dat la 14:25 iar eu la aprox 15:30 aveam rovinieta (plecand de acasa nu aveam unde sa o fac, decat la primul peco de pe traseu) Datele sunt ok, termenele se respecta, nu ma pot lega de ele in contestatie. (amenda pe 23 12, procesul intocmit pe 26 03 si comunicat in 5 05, se incadreaza in cele 4 luni respectiv 2 pana la comunicare)
Semnatura olografa este defapt copy paste din calculator, nu e cu pixul in original, la fel si stampila. Dar pana sa dovedesti asta..
Inca ceva, eu stiu ca nu se poate da amenda daca nu se stie si cine a condus exact autoturismul, intai politia te pune sa dai date referitoare la sofer, aici sta altfel treaba? la art. 7 spune ca " responsabilitatea achitarii corespunzatoare a tarifului de utilizare si a tarifului de concesiune revine in exclusivitate utilizatorilor romani, iar in cazul utilizatorilor straini, acesta revine in exclusivitate conducatorului auto al vehiculului"
Pe ce baza dau ei sanctiune direct proprietarului din carte, cand masina poate fi condusa de oricine?

Art. 181 din Regulamentul de aplicare a OUG nr. 195/2002:

(1) În situaţia în care fapta a fost constatată cu ajutorul unui mijloc tehnic certificat sau unui mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic, poliţistul rutier încheie un proces-verbal de constatare a contravenţiei, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 1D, după prelucrarea înregistrărilor şi stabilirea identităţii conducătorului de vehicul.

De aici reiese ca doar politistul rutier poate da astfel de sanctiuni si numai dupa ce se stabileste identitatea conducatorului.
Am vreo sansa de castig? Suma de plata nu e mare, dar la calitatea drumurilor noastre, nu le-as plati niciun leu
Ultima modificare: Marți, 7 Mai 2019
PPStm, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 20:37, 7 Mai 2019
Amestecați cam multe borcane, rovinieta nu are de-a face cu politia rutiera, taxa e legata de mașină, nu de șofer, șamd, asa ca plătiți 125 RON, în 15 zile și vedeți-va de viața dvs.
Ultima modificare: Marți, 7 Mai 2019
latka, moderator
@ latka Daca o lege spune ceva, ce sa amestec eu? Nu mi se pare corect si nici legal nu cred ca este sa se dea amenda proprietarului, fara a se stii cine a condus autoturismul, iar amenda sa imi vina dupa aproape 6 luni cand nu mai pot stii cui i-am incredintat masina. Pe langa asta, mi se pare exagerat sa dai sanctiunea cand masina peste o ora a avut rovinieta, in zona unde locuiesc eu nu aveam nicio statie peca ca sa o pot face
Ultima modificare: Marți, 7 Mai 2019
PPStm, utilizator
Rovinieta n-are treaba cu șoferul și se poate plati și online.
Ultima modificare: Marți, 7 Mai 2019
latka, moderator
Daca nu am avut acces la internet in acea zona? Motive pot fi multe. Adica dau masina cuiva si el o conduce in dreptul unei camere iar apoi eu primesc amenda? Nu cred ca e corect si legal asta. La fel cum se intampla si atunci cand primesti amenda de la locala in parbriz, sau te ia vreun radar si politia nu mai apuca sa te opreasca, trebuie sa declari cine a fost soferul, nicidecum amenda nu se da proprietarului atata timp cat nu se poate proba ca tot el s-a aflat la volan in acel moment

latka a scris:

Rovinieta n-are treaba cu șoferul și se poate plati și online.

Atunci mergeți în instanta, dacă va doriți ca ce va spun eu sa scrie într-o hotărâre judecătorească. E scris, ce- i drept mai alambicat și procedural. Bafta!
Ultima modificare: Marți, 7 Mai 2019
latka, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rovinieta gabi_01_85 gabi_01_85 buna ziua.soferul meu a luat amenda electronic pt ca nu aveam rovinieta platita la masina .Cum pot dovedi ca eu nu eram in masina in acel moment si as mai vrea ... (vezi toată discuția)
Primit pv pol. locală galați, în lipsă, pentru parcare neregulamentară, fără invitație prealabilă la sediu virgiliuadr virgiliuadr Bună ziua. Pe data de 15 octombrie a.c. am fost, cu autoturismul, la o piață din Galați, numită popular Piața Basarabiei. Am parcat mașina pe trotuar ... (vezi toată discuția)
Prins de camera rovinieta CountPorcula1987 CountPorcula1987 Am uitat astazi ca mi-a expirat rovignieta. Am plecat e la Cluj, am trecut prin Valcele (acolo e camera rovignieta), din Turda am intrat pe autostrada, la ... (vezi toată discuția)