avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 652 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... În cât timp mi se transmite modalitatea de ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

În cât timp mi se transmite modalitatea de despăgubire (prin RCA) în urma unui accident, și ce pot face dacă epava va fi subevaluată?

Buna ziua!
Masina personala mi-a fost avariata in urma unui accident in urmatoarele puncte: bara fata, bara spate, ambele roti punte fata (dintre care 1 rupta din brate), usa sofer, usa stanga spate, aripa stanga fata, oglinda stanga, prag stanga, prag usa sofer indoit (parte din structura de rezistenta a masinii).

Vinovatul de accident are asigurare la Euroins, Am depus toate actele necesare luni, 3 iunie 2019 (inclusiv cererea de despagubire).

Am consultat legea ASF 2017, dar nu am gasit raspunsurile la urmatoarele intrebari:

1. Cat timp are la dispozitie asiguratorul pentru a-mi comunica un raspuns la cererea de despagubire (adica sa imi spuna ce stabileste, daca imi repara masina avariata sau imi ofera dauna totala/economica)?

2. Tind sa cred ca reparatia depaseste valoarea masinii si se va merge pe dauna totala economica. Daca asa va fi si voi considera ca mi se sub-evalueaza masina, pot face ceva in acest sens? La cine pot apela pentru o alta evaluare?

3. Pe internet circula anumite procente pe care nu le gasesc in lege. De exemplu faptul ca dupa stabilirea valorii masinii pe piata, epava va reprezenta 25% din valoarea stabilita, iar restul de 75% vor reprezenta banii drept despagubire. Sunt adevarate aceste procente?

4. Tot citesc despre "sisteme specializate de evaluare a vehiculului", dar nicaieri nu scrie cu exactitate. Unde se uita mai exact asiguratorii cand stabilesc o anumita valoare?


Ma scuzati ca am atatea intrebari, am inteles de la o masa mare de clienti Euroins ca e putin mai complicat cu ei, asa ca vreau sa fiu la curent cu drepturile pe care le am, multumesc!
Ultima modificare: Joi, 13 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: IRIS AG BROKER de ASIGURARE , Consultant asigurari 08:32, 12 Iunie 2019
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Depinde in ce stadiu se afla dosarul de dauna si daca au fost depuse toate documentele la dosar.

Sistemul de specialitate pentru evaluarea valorii de piata cel mai utilizat de asiguratori este DAT, Asiguratorul plateste pentru accesul la aceasta baza de date.

In functie de valoarea de piata stabilita (valoarea maxima de despagubire) , dvs. puteti sa:
- reparati masina (daca depaseste valoarea maxima de despagubire suportati diferenta),
- sa solicitati o oferta de despagubire (pastrati epava) si in acest caz se poate ajunge prin negociere la 75 % din valoarea de piata a masinii;
- sa o predati la o unitate de dezmembrari autorizata (asiguratorul va plati diferenta pana la valoarea de piata).

Pentru a pune in miscare asiguratorul, puteti sa le spuneti ca veti inchiria un autoturism similar (daca aveti dosarul complet).
Ultima modificare: Joi, 13 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rca euroins BratuAurel BratuAurel Pe data de 01.11.2015 am fost lovit de un sofer cu asigurare rca Euroins,mentionez ca masina mea era parcata regulamentar in parcarea unui restaurant si ... (vezi toată discuția)
Dauna totala, pastrare epava charlito22 charlito22 Buna ziua. Am avut ghinionul sa fiu implicat intr-un accident fara victime in care nu sunt vinovat, am facut constatarea amiabila si urmeaza sa merg la ... (vezi toată discuția)
Asigurarea rca flory_lumy flory_lumy DUPA ACCIDENT AM MERS LA POLITIE, AM PRIMIT AUTORIZATIE DE REPARATIE AMBII SOFERI. IN CAZUL MEU PAGUBA ESTE MAI MARE, IMI POT FACE MASINA PE ASIGURAREA CELUI ... (vezi toată discuția)