avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Taxa succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Taxa succesiune

Cu, estimeaza instanta valoarea unui hectar teren arabil extravilan fara expertiza?
Cum se calculeaza taxa de succesiune in instanta?
Cel mai recent răspuns: viorel77 , utilizator 01:26, 9 Iulie 2019
Buna ziua.
Nu instanta estimeaza valoarea unui teren, Dvs. il estimati in functie de grila notariala, iar ulterior, dupa efectuarea expertizei se afla evaluarea corecta si se regularizeaza taxa de timbru achitata initial, in plus sau in minus in functie de valoarea terenului rezultata in urma expertizei.
„taxa de succesiune in instanta„ reprezinta taxa de timbru judiciar care se calculeaza conform OG 80/2013.
Astfel, taxa de timbru mostenire raportata la procedura partajului judiciar, OUG nr. 80/2013 le stabileste in art. 5 astfel:

(1) Cererile in materia partajului judiciar se taxeaza astfel:

a) Stabilirea bunurilor supuse impartelii – 3% din valoarea acestora;

b) Stabilirea calitatii de coproprietar si stabilirea cotei parti ce se cuvine fiecarui coproprietar – 50 de lei pentru fiecare coproprietar;

c) Creante pe care coproprietarii le au unii fata de altii, nascute din starea de proprietate comuna – 3% din valoare creantelor a caror recunoastere se solicita;

d) Cerere de raport 3% din valoarea bunurilor a caror raportare se solicita;

e) Cererea de reductiune a liberalitatilor excesive – 3% din valoarea partii de rezerva suspusa reintregirii prin reuctiunea liberalitatilor;

f) Cererea de partaj propriu-zis, indiferent de modalitatea de realizare a acestuia – 3% din valoarea masei partajabile;(1,5 % pe calea medierii);

(2) Daca cererile in materia partajului judiciar prevazute de alin (1) se formuleaza in cadrul aceleiasi actiuni, acestea se taxeaza cu o singura taxa de 5% din valoarea masei partajabile.
Instanta de judecata poate avea in vedere grila orientativa notariala.

Vă mulțumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evaluare apartament si taxa partaj in divort Gogulet2018 Gogulet2018 Buna ziua, cum aflu valoarea apartamentului in functie de taxa de partaj, va rog? Am inteles ca e 3 sau 5 %, dar iese un apartament de 2 cam in bucuresti la ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru la judecatorie pentru partaj gheorghecv gheorghecv Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca sunt 2 proprietari pe un titlu de proprietate si unul a murit, in cererea facuta la judecatorie pentru iesirea din ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru judiciar partaj ancahancu71 ancahancu71 Pentru partaj , taxa de timbru se calculeaza lavaloarea de impunere din certificatul fiscal sau in urmaunei evaluari la valoarea de piata a imobilelor ? (vezi toată discuția)