avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 397 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de mostenire

Care este termenul prevazut de lege in care pot sa-mi revendic un imobil ca mostenire ?
Cel mai recent răspuns: F1987 , utilizator 11:36, 17 Iulie 2019
Ce intelegeti dvs. prin "a revendica" o mostenire? Ar trebui sa dati mai multe amanunte daca vreti sa primiti un raspuns pertinent.

Daca va referiti la termenul in care puteti accepta o mostenire, acesta este de un an de la data decesului persoanei pe care o mosteniti. Aceptarea mostenirii poate fi expresa sau tacita.
Daca aveti in vedere faptul ca, exista un certificat de mostenitor care a fost emis cu excluderea dvs. de la mostenire, trebuie sa solicitati in instanta anularea acestui certificat de mostenitor.
Dreptul de optiune succesorala se exercita in termen de 1 an de la deces, termen ce curge de la data deschiderii succesiunii, prin moarte.

(altminteri, orice pact asupra unei succesiuni nedeschise este lovit de nulitate absoluta).


Dreptul de optiune succesorala se concretizeaza intr-o declaratie notariala, de acceptare a mostenirii.

Declaratia este una de acceptare expresa, aceasta acceptare fiind totala( in raport de intregul patrimoniu al defunctului ) si neconditonata.

Dreptul de optiune succesorala poate rezulta din acte de acceptare tacita, implicita, din care este lasata sa se intrevada vointa de a succede, prin luarea in posesie a bunurilor, vanzarea acestora, plata impozitelor si a taxelor aferente.

Va sugerez sa dati o declaratie de acceptare a succesiunii, in fata notarului public.

Ulterior, sa procedati la dezbaterea succesiunii, respectiv partajare.( pe cale notariala, ori pe cale judiciara daca survin disensiuni, intre coerezi ).

Va multumesc pentru raspunsurile dumneavoastra.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiunea este obligatorie in primele 6 luni de la deces? catalintomescu72 catalintomescu72 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca este obligatorie succesiunea in primele 6 luni de la decesul mamei. Din cate stiu eu sunt scutit de impozit in primii 2 ... (vezi toată discuția)
Dare in judecata ContSters412228 ContSters412228 Tatăl meu este recăsătorit si sotia lui are un copil.Daca nu ținem legatura si se va intampla ceva cu tatăl meu ,eu voi putea sa il mostenesc cu ceva ?Ma ... (vezi toată discuția)
Refuz succesiune Pedrosicos Pedrosicos Fratele nu vrea sa facem succiunea. Cum îl pot obliga legal. Pot sa îmi vând partea de moștenire altcuiva? (vezi toată discuția)