avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Fisa de aptitudine
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Fisa de aptitudine

La un control al unui inspector ANSVSA la un PFA care vinde produse ambalate, acesta a dat ca neconformitate lipsa "Fisei de aptitudini" pentru proprietarul PFA. Stiu ca aceasta fisa se elibereaza de medicina muncii pentru angajati, la cererea angajatorului, in vederea incheierii contractului individual de munca. PFA nu are angajati. Prin Certificatul de inregistrare proprietarul are dreptul sa presteze activitatea pentru care a fost autorizat. El nu are contract individual de munca. Este legal sa ceara asa ceva?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:19, 5 August 2019
Au specificat baza legala pentru a cere aceasta fisa?
Nu, nu au specificat.
Solicitatile, in scris, baza legala pentru aceasta cerinta.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor mentioneaza:
-art. 3 Potrivit prevederilor Legii securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006, Ministerul Sănătăţii este autoritatea competentă în domeniul medicinii muncii şi al supravegherii stării de sănătate a lucrătorilor.
-art. 6 Angajatorii din orice domeniu de activitate, atât din sectorul public, cât şi din sectorul privat, sunt obligaţi să respecte reglementările în vigoare privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor.
-art. 17 Fişa de aptitudine care finalizează examenul medical la angajarea în muncă se
completează numai de către medicul de medicina muncii, în două exemplare, unul pentru angajator şi celălalt pentru lucrător.
Se observa ca legislatia se refera la lucratori si MS este autoritatea competenta in domeniu.
Inteleg ca administratorul nu este angajat cu CIM, deci nu este lucrator. Inspectorul ANSVSA nu are competente in domeniul sanatatii lucratorilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fisa de aptitudini maryanna123 maryanna123 ca sa obtin fisa de aptitudini trebuie sa fiu trimisa direct de angajator?? (vezi toată discuția)
Fisa de aptitudini de la medicul de medicina a muncii adlala adlala Buna seara, Am de intocmit un CIM cu data de 29.04.2014 si persoana care va fi angajata are fisa de la medicul de medicina muncii la vechiul loc de munca ... (vezi toată discuția)
Control medical periodic mateciuc mateciuc Mai este 9obligatoriu ca medicul de medicina muncii sa treaca in fisa individuala de securitate si sanatate in munca rezultatul controlului medical periodic ( ... (vezi toată discuția)