avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 416 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Camere de supraveghere la locul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Camere de supraveghere la locul de munca

Buna ziua!Va rog sa ma ajutati cu un raspuns...la sotul meu la serviciu(cu publicul),exista montate camere de supraveghere si acum,dupa trei ani de activitate,patronul incearca sa intimideze o angajata cu ceva imagini surprinse de camere,acuzand-o de furt.Intrebarea mea este cate luni de filmare se pot salva de pe aceste camere si daca,eventual,ele pot fi folosite intr-un eventual litigiu?Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:05, 15 August 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea nr. 190/2018
art.5
În cazul în care sunt utilizate sisteme de monitorizare prin mijloace de comunicații electronice și/sau prin mijloace de supraveghere video la locul de muncă, prelucrarea datelor cu caracter personal ale angajaților, în scopul realizării intereselor legitime urmărite de angajator, este permisă numai dacă:
a) interesele legitime urmărite de angajator sunt temeinic justificate și prevalează asupra intereselor sau drepturilor și libertăților persoanelor vizate;
b) angajatorul a realizat informarea prealabilă obligatorie, completă și în mod explicit a angajaților;
c) angajatorul a consultat sindicatul sau, după caz, reprezentanții angajaților înainte de introducerea sistemelor de monitorizare;
d) alte forme și modalități mai puțin intruzive pentru atingerea scopului urmărit de angajator nu și-au dovedit anterior eficiența; și
e) durata de stocare a datelor cu caracter personal este proporțională cu scopul prelucrării, dar nu mai mare de 30 de zile, cu excepția situațiilor expres reglementate de lege sau a cazurilor temeinic justificate.
Va multumesc pentru raspuns,insa mai am o intrebare:supravegerea poate fi doar video(imagine)sau si cu sonor?Adica e corect sa stai pur si simplu si sa asculti ce spun angajatii de rau de tine,angajatorul?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Supravegherea poate fi atat video , dar si audio...supravegherea se va face doar dupa obtinerea consimtamantului expres si liber exprimat al salariatilor in cauza, in acest fel fiind respectat liberul arbitru al acestora.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Camere de supraveghere alecxandrina alecxandrina s-au montate in birou de la serviciu camere de supraveghere audio video, este legal din punct de vedere GDPR? (vezi toată discuția)
Camere cu microfon Hunix Hunix Lucrez la un restaurant ca barman si sunt monitorizat si audio nu numai video (camere cu microfon) fara acordul meu ce pot sa fac? (vezi toată discuția)
Informatii - conditii legale pentru monitorizarea lucratorilor de catre angajator Dana Deea Dana Deea Lucrez la un patron si vreau sa stiu daca din punct de vedere legal ne poate asculta si ne poate si monitoriza video...? Mentionez ca nu am fost anuntati ...ca ... (vezi toată discuția)