avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Nelamurire insolventa
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Nelamurire insolventa

Buna ziua! Am urmatoare nedumerire.O persoana apropiata mie detine o societate care in prezent se afla in procedura de insolventa.Desi o vreme a reusit sa plateasca planul esalonat asa cum era prevazut, in momentul de fata compania nu isi mai permite sa plateasca bancii conform planului.Mentionez ca societatea are un imobil in patrimoniu luat prin credit de la banca.Nelamuririle sunt urmatoarele:

-in cazul in care nu mai poate plati conform planului, banca cum procedeaza? dispune vanzarea imobilului pentru recuperarea creantelor? si ce se intampla cu compania, daca de exemplu banca vinde imobilul?mai trebuie mentionat ca valoarea imobilului este mai mult de 60% din masa credala.Firma intra in faliment? sau dupa vanzarea si recuperarea creantei bancare poate continua activitatea?
-in cazul in care compania decide de bunavoie sa scoata imobilul la vanzare si l-ar vinde acoperind 60% din masa credala, procedura continua?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Ccnbooks , utilizator 20:32, 21 August 2019
Presupun ca planul esalonat este de fapt un plan de reorganizare.

Daca debitorul (societatea in insolventa) nu se conformează planului sau desfasurarea activitatii sale aduce pierderi sau se acumulează noi datorii catre creditorii din cadrul procedurii (cum ar fi banca), oricare dintre creditori sau administratorul judiciar pot solicita oricand judecatorului-sindic sa dispuna intrarea în faliment a debitorului.

Dupa intrarea in faliment se va proceda de catre lichidatorul judiciar la evaluarea si valorificarea (de cele mai multe ori prin vanzare) a imobilului.

Sumele incasate se distribuie intre creditori, conform tabelului de creante.

Sper sa va fie de folos informatiile.
Multumesc mult pt raspuns! Da imobilul a fost achizionat prin credit de la banca si practic este peste 60% din masa credala aceasta creanta, cum am mai spus.Si daca se dispune vanzarea imobilului inainte de a se cere falimentul societatii? De exemplu societatea se hotaraste sa vanda imobilul pentru a lichida datoria catre banca? Ce se intampla in cazul acesta cu restul care ramane din ce s-a incasat pe imobil presupunand ca dupa ce achita datoria catre banca, companiei ii mai raman bani? Ramamne in insolventa cu ce a mai ramas din masa credala?
In cazul in care vanzarea face parte din planul de reorganizare, suma obtinuta va fi distribuita conform planului.

In caz contrar suma incasata va fi achitata in ordinea:
- cheltuielile de procedura,
- datoria catre banca,
- daca mai raman bani ceilalti creditori, conform ordinii din tabelul de creante.

Daca se achita toate datoriile din tabelul de creante societatea iese din insolventa.

Daca s-a ridicat dreptul de administrare vanzarea se va face dupa o evaluare de catre administratorul judiciar.

Daca nu, vanzarea se va face cu acordul administratorului judiciar.

Presupun ca banca are ipoteca asupra imobilului si atunci va fi necesar si acordul bancii.

Oricum, ar trebui discutate lucrurile acestea cu administratorul judiciar, care va sti ce e de facut.

Sper sa va fie de folos informatiile.
Si in cazul in care banca are inscrisa la masa credala o suma si restul inafara planului banuiesc ca oricum valoarea imobilului va merge la banca pt achitarea completa in cazul in care exista ipoteca.Oricum multumesc mult pt ajutor! O sa ii comunic respectivului cele aflate aici.Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ma inscriu sau nu la masa credala? onicacristina onicacristina Un amic a intrat cu societatea in insolventa , ca sa il ajut am negociat cu creditorii si prin cesiune ce creanta i-am cumparat toate creantele.In acest moment ... (vezi toată discuția)
Insolventa urmata de faliment brendissima brendissima Daca a fost aprobat rap adm judic prin care s-a propus trecerea debit la falim, creditorul X caruia i-a fost admisa creanta in tabelul creantelor de la ... (vezi toată discuția)
Facturi emise catre o societate aflata in insolventa ContSters98540 ContSters98540 Buna ziua, Societatea noastra a prestat servicii si a emis o factura catre o societate aflata in insolventa (intrata in insolventa pe L85/2006). Scadenta de ... (vezi toată discuția)