avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Stornare fc dubla
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Stornare fc dubla

Buna ziua
Cum procedez la stornare factura achizitie inregistrare de doua ori fara tva in exercitiul anterior, fara a avea alte implicatii?
Multumesc!

Ultima modificare: Luni, 26 August 2019
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Mihaela Matzku , Contabil 16:46, 28 August 2019
Buna ziua,

Daca ati dublat o inregistrare contabila, acesta se corecteaza prin inregistrarea identica cu semnul minus (stornare in rosu).

Veti face o copie dupa factura initiala, o listare a jurnalului de achizitii in care subliniati dublarea, si faceti stornarea achizitiei. Problema nu tine neaparat de TVA ci de impozit pe profit.

Daca sunteti microintreprindere, sanatate! Nu aveti alte implicatii fiscale.

Daca sunteti platitor de impozit pe profit, atunci trebuie verificat impactul stornarii (balansati o suma de la un an la altul). Daca suma este sub pragul de semnificatie, nu faceti nimic, suma nu impacteaza semnificativ rezultatul anului curent. Daca insa suma este peste pragul de semnificatie, va trebui sa faceti rectificativa la D101 la anul precedent si sa achitati diferenta de impozit si penalitatile si majorarile aferente.

Reglementările contabile (O 1802/2014) nu specifica un nivel cantitativ pentru pragul de semnificatie si nu predetermina ce ar putea fi semnificativ intr-o anumita situatie.
Ar trebui sa aveti definit in Politice contabile pragul se semnificatie (procent din total active, procent din profitul brut, procent din capital, procent din cifra de afaceri, etc).

Succes.

PS. Daca factura a fost de achizite mijloc fix sau obiect de inventar, lucrurile sunt un pic mai complicate...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contabilizarea diferentelor de impozit profit si tva stabilite de organele de control Kolea41 Kolea41 buna seara , va rog un raspuns la intrebarea : cum se contabilizeaza diferentele stabilite -in plus bine-nteles -de catre organele de control financiar.. la ... (vezi toată discuția)
Reglare impozit pe profit anul 2016 ionela11 ionela11 Buna ziua, Am o problema...contabila care a fost inaintea mea a lasat o diferenta la impozitul pe profit pe anul 2016 nerezolvata...si imi apare in balanta ... (vezi toată discuția)
Inregistrare gresita ContSters170028 ContSters170028 Buna dimineata. In octombrie 2010, am emis o factura pentru un client, iar luna urmatoare a facut plata. In loc in o inregistrez: 411=512, am inregistrat-o ... (vezi toată discuția)