avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Calcul taxe catre stat PFA norma de venit
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Calcul taxe catre stat PFA norma de venit

Buna ziua,

Sotia mea detine un PFA neplatitor PFA, fara deduceri cheltuieli. In cazul in care se depaseste norma de venit, insa sub 65000 euro, care sunt taxele ce trebuiesc platite catre stat ?

Multumesc
Ultima modificare: Joi, 5 Septembrie 2019
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 12:45, 10 Septembrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca se depaseste valoarea normei de venit stabilita pentru acest an la codul caen respectiv, impozitul pe venit 10% se calculeaza la valoarea normei si pentru contributiile sociale 10% cass si 25% cas se compara valoarea normei de venit cu valoarea celor 12 salarii minime brute pe economie si se calculeaza la valoarea normei daca se depaseste si trebuie platite.
Singurul plafon este dar in codul fiscal la art. 69 (9) Contribuabilii pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit și care în anul fiscal anterior au înregistrat un venit brut anual mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 100.000 euro, începând cu anul fiscal următor au obligația determinării venitului net anual în sistem real. Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului în lei al sumei de 100.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Națională a României, la sfârșitul anului fiscal. Această categorie de contribuabili are obligația să completeze corespunzător și să depună declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului.
Buna ziua,

Va multumesc pentru explicatii. Imi este inca neclara partea cu cas si cass... Spre exemplu daca anul acesta norma de venit este de 24000 lei, iar eu am incasat 50000 lei, cas si cass se calculeaza din diferenta acestora?

Multumesc anticipat
Nu la diferenta ci 25% cas si 10% cass se calculeaza la valoarea plafonului celor 12 salarii minime brute pe economie din 2019, adica la 24960 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa norma de venit androceul1948 androceul1948 Buna ziua, V a rog sa-mi spuneti ce taxe plateste un PFA activitati independente,programare,daca este inregistrat ca PFA cu norma de venit.Impozit 16% plus ... (vezi toată discuția)
Asigurări de sănătate și pensie casaioana811 casaioana811 Buna seara Doresc sa imi fac o firmă in sistem real si as dorii sa stiu daca nu depășesc ca venit 24000 pe an sunt obligată să plătesc pensie si sanatate? (vezi toată discuția)
Pfa - cum se trece norma de venit - sistem real ? deliacrin deliacrin Buna Daca un PFA incaseaza peste 100.000 euro in anul anterior este obligat sa treaca la sistem real. Aceasta limita se pondereaza cu perioada lucrata? ... (vezi toată discuția)