avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Infractiunea de loviri si alte violente
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Infractiunea de loviri si alte violente

Aseara am fost victima unei agresiuni(am certificat medico-legal cu 3-4 zile de ingrijiri medicale fara complicatii) si doresc sa va intreb: daca depun plangere la politie impotriva faptasului, in urma plangerii se deschide automat un proces? mai am altceva de facut? si aprox care ar fi costurile? am nevoie de un avocat?va multumesc anticipat pentru explicatii!
Cel mai recent răspuns: aurel79 , utilizator 17:35, 23 Iulie 2014
Art. 180Cp. - Lovirea sau orice acte de violenta cauzatoare de suferinte fizice se pedepsesc cu inchisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda.

Faptele prevazute la alin. 1 savarsite asupra membrilor familiei se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la un an sau cu amenda.

Lovirea sau actele de violenta care au pricinuit o vatamare ce necesita pentru vindecare ingrijiri medicale de cel mult 20 de zile se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

Faptele prevazute la alin. 2 savarsite asupra membrilor familiei se pedepsesc cu inchisoare de la unu la 2 ani sau cu amenda.

Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate. In cazul faptelor prevazute la alin. 11 si 21 actiunea penala se pune in miscare si din oficiu.

Impacarea partilor inlatura raspunderea penala, producandu-si efectele si in cazul in care actiunea penala a fost pusa in miscare din oficiu
Ceea ce aveti de facut este sa depuneti plangerea si prezentati si dovezile pe care va sprijiniti acuzatiile. Cel mai indicat este sa aveti martori care sa confirme ca persoana pe care o acuzati este cea care v-a agresat . Pentru inceput se vor efectua cercetari , iar daca organele de cercetare vor considera ca este cazul, vor dispune inceperea urmaririi penale si , eventual, punerea inmiscare a actiunii penale. De dvs. depinde daca veti dori sa va angajati si avocat .
Chiar daca ati suportat , doar 3-4 zile de ingrijiri medicale (e posibil sa mai existe si alte si atunci gravitatea urmarilor produse prin infractiune creste ), e savarsita infractiunea de loviri sau alte violente, precizata de art.180 din codul penal.

Impacarea /retragarea plangerii penale prealabile inlatura raspunderea penala a faptuitorului , chiar in etapa apelului sau a recursului procesului penal.
Ultima modificare: Duminică, 29 Noiembrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Va multumesc mult pentru informatii! as mai avea doar o intrebare. daca se ajunge la proces am inteles ca am optiunea sa imi angajez sau nu un avocat. in caz ca nu imi angajez unul, solutionarea cazului poate fi afectata de acest lucru, in defavoarea mea?precizez ca toate dovezile sunt in favoarea mea.
Fiind un proces penal, si dvs. parte vatamata, nu este necesar sa va angajati un avocat.
Sa faceti o plangere penala nu va costa nimic. De asemenea nici procesul in sine nu va costa pe dvs. nimic.
Solutionarea cazului inseamna sa il condamne sau nu pe acuzat.
Daca va constituiti parte civila - adica solicitati daune - atunci instanta trebuie sa se pronunte daca vi le acorda sau nu.
"Defavoarea" poate inseamna sa nu il condamne si/sau sa nu va acorde daune. In acest caz puteti sa va adresati instantei civile - adica sa il dati in judecata in civil pt daune.

Si un raspuns pt prima dvs intrebare - daca se deschide automat un proces - NU.
Dvs. faceti plangerea la politie. Urmeaza cercetarea penala ( il citeaza pe faptuitor, i se iau declaratii, va citeaza pe dvs. si pe martori, vi se iau declaratii, se strang probe etc). Apoi politia trimite dosarul la parchet. Procurorul dispune daca il trimite in judecata sau nu ( il scoate de sub urmarire sau dispune neinceperea urmaririi penale). De-abia de atunci va exista un proces sau nu. Daca nu va convine rezolutia procurorului puteti face contestatie.

Alte discuții în legătură

Penal nucusor nucusor care este pedeapsa pentru lovire daca se argumenteaza doar cu o adeverinta medicala.eliberata de la urgenta ? (vezi toată discuția)
Am fost lovit- cum procedez ? Raul2012 Raul2012 Am fost batut de un tigan si ma doare urechea si ochiu mie umflat. Mia dat o palma si un pumn in ochi. Am dat declaratie dimineata ma duc sa fac plangere, ca ... (vezi toată discuția)
Buna seara. cu vreo 2 ani in urma, eram minor si mergeam cu o ... Andreea torica Andreea torica Buna seara. Cu vreo 2 ani in urma, eram minor si mergeam cu o vecina pe drum, si din urma mea a venit un baiat mai mare decat mine cu care am avut mai demult ... (vezi toată discuția)