avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 363 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Data de depunere a dosarului de pensie pentru limita ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Data de depunere a dosarului de pensie pentru limita de varsta.

Numele meu este Florian B.
Sunt nascut la data de 03.07.1956. Am lucrat in conditile de munca incadrate in grupa I de munca (conditii speciale) intre anii 1980 si 1984 o perioada de 3 ani si 7 luni continuu pentru care am adeverinta de la Navrom Constanta. (incadrare ofiter mecanic pe nave maritime dotate cu motoare cu puterea > 600CP). Incepand cu ce data pot depune cererea de pensionare si documentele la dosarul de pensie conform legii in vigoare?
Cel mai recent răspuns: Biscuite otravit , utilizator 14:40, 3 Octombrie 2019
Asa cum bine stim, in sistemul public de pensii, pensiile se cuvin de la data indeplinirii conditiilor prevazute de prezenta lege, in functie de categoria de pensie solicitata.

Cererea de pensionare, impreuna cu actele prin care se dovedeste indeplinirea conditiilor prevazute de prezenta lege, se depune, incepand cu data indeplinirii acestor conditii, la casa teritoriala de pensii competenta, in a carei raza domiciliaza persoana.

Consultati textul integral pentru Noua Lege a Pensiilor 2019 - Legea nr. 127/ 2019

Conform Legii Pensiilor, persoanele domiciliate in strainatate pot transmite cererea prin care solicita pensie din sistemul public de pensii, impreuna cu actele prin care se dovedeste indeplinirea conditiilor prevazute de prezenta lege, la casa teritoriala de pensii competenta, in functie de ultimul loc in care au fost asigurate in Romania, respectiv la casa de pensii sectoriala competenta.

Pensiile se stabilesc prin decizie a casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale, dupa caz, emisa in conditiile prevazute de prezenta lege, si se acorda de la data inregistrarii cererii.

In sistemul public de pensii, pensiile se platesc de la data acordarii, stabilita prin decizie a casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale, dupa caz, cu exceptia pensiei anticipate si a pensiei anticipate partiale, care se platesc de la data incetarii calitatii de asigurat.

Admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisa de casa teritoriala de pensii, respectiv de casa de pensii sectoriala, in termen de 45 de zile de la data inregistrarii cererii.


Pensionarii pentru limita de varsta care, dupa data inscrierii la pensie, realizeaza stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, in conditiile legii.Concret, pensia poate fi recalculata prin adaugarea veniturilor si/sau a stagiilor de cotizare, prevazute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia.


Care sunt actele necesare pentru depunerea dosarului de pensie pentru limita de varsta?

Iata lista actelor necesare in functie de tipul de pensie conform Casei Nationale de Pensii Publice:

1. Pensia pentru limita de varsta, anticipata si anticipata partiala:

* cerere tip pentru inscrierea la pensie ;
* acte de vechime:

- carnetul de munca (original si copie);

- adeverinte privind vechimea in munca sau vechimea in serviciu realizata, completate potrivit legii;

- adeverinta privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de munca (original);

- adeverinta privind conditiile de munca deosebite, speciale si/sau alte conditii (original);

* actele de stare civila ale solicitantului:

- BI/CI;

- certificat de nastere si de casatorie (original si copie);

* livretul militar (original si copie);
* diploma de absolvire a invatamantului universitar (original si copie) si adeverinta din care sa rezulte durata normala, perioada studiilor si faptul ca acestea au fost urmate la zi;
* dovada incetarii calitatii de asigurat in cazul inscrierii la pensie anticipata sau pensie anticipata partiala, pentru persoanele care, la data solicitarii, nu mai au calitatea de asigurat (original);
* adeverinta care sa ateste perioadele de activitate realizate dupa data de 1 ianuarie 2011 (original);
* dovada echivalarii de catre statul roman a cursurilor desfasurate in cadrul unor institutii de invatamant universitar din strainatate;
* procura speciala, pentru mandatar (original si copie);
* acte pentru dovedirea calitatii de beneficiar al Decretului-lege nr. 118/1990, republicat, si/sau al Legii recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din Decembrie 1989, precum si fata de persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987, cu modificarile si completarile ulterioare.


2. Pensia de invaliditate:

* cerere tip pentru inscrierea la pensia de invaliditate;
* actele mentionate la pensia pentru limita de varsta;
* decizia medicala asupra capacitatii de munca (original);
* adeverinta din care sa rezulte data incetarii platii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca/copia ultimului certificat de concediu medical sau, dupa caz, adeverinta din care sa rezulte data incetarii calitatii de asigurat (original);
* documentele necesare dovedirii accidentului de munca sau bolii profesionale, dupa caz;


3. Pensia de urmas:

* cerere tip pentru inscrierea la pensie de urmas;
* actele mentionate la pensia pentru limita de varsta, pentru cazurile in care sustinatorul decedat nu avea calitatea de pensionar;
* actele de stare civila ale urmasilor si ale reprezentantului legal, dupa caz (original si copie);
* decizia medicala asupra capacitatii de munca, in cazul urmasului invalid (original);
* decizia de pensie/talon de plata a pensiilor, pentru cazurile in care sustinatorul decedat avea calitatea de pensionar (copie);
* adeverinta de studii, in cazul urmasilor copii in varsta de peste 16 ani (original);
* actul doveditor al cauzei decesului, cu exceptia situatiilor in care sustinatorul decedat avea calitatea de pensionar (copie);
* documente necesare pentru decesul cauzat de accident de munca, respectiv boala profesionala.
Ultima modificare: Joi, 3 Octombrie 2019
Biscuite otravit, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie la limita de varsta, persoana cu handicap Bumbu Mariana Bumbu Mariana Am gradul accentuat, congenital. Am absolvit o facultate, am lucrat si m-am pensionat la limita de varsta, 58ani si 8 luni, la 1 septembrie 2008. Aveam dreptul ... (vezi toată discuția)
Data pensionare la limita de varsta florian bran florian bran Sunt nascut in data de 03.07.1956 si am lucrat la Navrom Constanta in perioada 08.10.1980 - 23.04.1984 fiind incadrat in grupa I de munca. Pentru perioada ... (vezi toată discuția)
Lndemnizatie / alocatie copil orfan geanus geanus buna seara. ma adresez dvs. cu rugamintea de a ma lamuri in urmatoarea situatie : Eu sunt educatoare . Am un baietel de 8 ani si jumatate care nu a ... (vezi toată discuția)