avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Antecedente penale
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Antecedente penale

Am tot cautat pe internet, dar nu am gasit undeva, in legislatie, o definitie referitoare la ce inseamna ”antecedente penale”. Mai exact, cand o persoana are antecedente penale. M-ar interesa toate situatiile, dar mai ales cele particulare (reabilitarea - fie de drept sau judecatoreasca, amenzile administrative - cele pe care le dadeau procurorii, amenzile penale sau alte ipotetice situatii care in prezent imi scapa). In primul rand, as dori sa stiu daca este explicata aceasta notiune in legislatie. Apoi, cum ar trebui interpretata. M-ar interesa pentru un examen la o institutie de invatamant a M.A.I. In cazierul eliberat unei persoane nu apare inscrisa nicio mentiune (persoana nu apare cu vreun cazier), adica ”cazier curat”, dar, la verificarilor lor, au descoperit ca persoana a fost condamnata in trecut. Desi intre timp a intervenit reabilitarea. Si a fost respins pe motive de nu stiu ce cod de etica si deontologie. La respingere, culmea, nu s-au legat de cazier.
Cel mai recent răspuns: Nicol2000 , utilizator 11:44, 5 Februarie 2021
Daca a fost condamnat lor le apare chiar daca nu apare in cazier.
Sumt destule cazuri precum cel.relatat de dvs.
Multumesc, in primul rand, pentru preocupare. Asa e, dar in lege zice ”să nu aibă antecedente penale sau să nu fie în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârșirea de infracțiuni”( articolul 10 lit. b din Legea 360 din 2002). Persoana, pe cazier, nu apare cu vreo condamnare. In schimb, asa cum am mai spus, la ei apare. De asta m-ar interesa notiunea asta de ”antecedente penale”. In acestea intra si amenzile administrative sau penale? Munca in folosul comunitatii? Nu gasesc nicaieri, in vreo lege, definita acesteia.
La ei apar si amenzile administrative si exista oameni respinsi din acest motiv.Deci, fara sa fi fost condamnati penal.
Ei au o evidenta care nu este publica...ca sa intelegeti mai bine...
Ultima modificare: Vineri, 4 Octombrie 2019
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
De asta tot caut eu explicatia acestei formulari din lege. (”Antecedente penale”.) Am vazut ca au respins pentru amenzi administrative. Un caz concret e cel care m-a facut sa va cer sprijinul. Dar, pot fi amenzile administrative, munca in folosul comunitatii sau condamnarile reabilitate antecedente penale?! In vreun sens legal? Sau doar o interpretare a lor in sensul ca, vezi Doamne, ai gresit si de aceea nu mai poti fi cadru M.A.I. Etic, as accepta ca fiind o explicatie. Numai ca in lege formularea este alta.
Amenda administrativa nu constituie antecedent penal.
Pe partea cu incorectitudinea si imoralitatea persoanei se face analiza care v-a nedumerit.

Va pot da cu titlu de exemplu, cazul unei persoane de sex feminin care ar practica prostitutia si ar avea amenzi contraventionale pentru practicarea prostitutiei, amenzi care nu au legatura absolut deloc cu un caz penal.O astfel de persoana ar fi respinsa pe considerentul ca o politista care a practicat prostitutia nu ar fi considerata ca fiind demna de a lucra in politie din punct de vedere al normelor de conduita morala si s-ar considera ca are o conduita ilicita pentru ca a incalcat legea.

Ultima modificare: Vineri, 4 Octombrie 2019
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Furt din magazin Firsteman Firsteman buna!am comis o infractiune,dar regret enorm.Am sustras dintr-un magazin un lucru..au chemat politia,am dat declaratie,am returnat obiectul,au spus ca imi fac ... (vezi toată discuția)
Furt din magazin - consecinte Maria2121 Maria2121 Buna ziua...am si eu o problema. Am fost intr-un supermarket si am sustras niste produse cosmetice fara sa le platesc,bagandu-le in geanta. La iesirea din ... (vezi toată discuția)
Antecedente penale ? quasimodo821 quasimodo821 in anul 2007 am fost cercetat pentru furt calificat ,mi s-a facut dosar penal, prejudiciul fiind mic , am recunoscut fapta si am primit o amenda administrativa ... (vezi toată discuția)