avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Suport Tehnic Sugestii şi reclamaţii data pensionare la limita de varsta
Discuție deschisă în Sugestii şi reclamaţii

data pensionare la limita de varsta

Sunt nascut in data de 03.07.1956 si am lucrat la Navrom Constanta in perioada 08.10.1980 - 23.04.1984 fiind incadrat in grupa I de munca.
Pentru perioada respectiva am adeverinta eliberata de CNM Navrom Constanta privind incadrarea, pe perioada lucrata cu contract de munca, in grupa I de munca.
Va rog sa-mi comunicati, daca este posibil, data de la care voi putea depune cererea si dosarul de pensionare pentru limita de varsta.
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Biscuite otravit , utilizator 10:04, 4 Octombrie 2019
Conform Legii Pensiilor, persoanele domiciliate in strainatate pot transmite cererea prin care solicita pensie din sistemul public de pensii, impreuna cu actele prin care se dovedeste indeplinirea conditiilor prevazute de prezenta lege, la casa teritoriala de pensii competenta, in functie de ultimul loc in care au fost asigurate in Romania, respectiv la casa de pensii sectoriala competenta.

Pensiile se stabilesc prin decizie a casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale, dupa caz, emisa in conditiile prevazute de prezenta lege, si se acorda de la data inregistrarii cererii.

In sistemul public de pensii, pensiile se platesc de la data acordarii, stabilita prin decizie a casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale, dupa caz, cu exceptia pensiei anticipate si a pensiei anticipate partiale, care se platesc de la data incetarii calitatii de asigurat.
202 Modele de fise de post EDITABILE actualizate conform GDPR
202 Modele de fise de post EDITABILE actualizate conform GDPR
Vezi AICI detalii
Abonament Soft Legislativ Legis Business Online 12 luni
Abonament Soft Legislativ Legis Business Online 12 luni
Vezi AICI detalii
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Vezi AICI detaliiAdmiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisa de casa teritoriala de pensii, respectiv de casa de pensii sectoriala, in termen de 45 de zile de la data inregistrarii cererii.


Pensionarii pentru limita de varsta care, dupa data inscrierii la pensie, realizeaza stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, in conditiile legii.Concret, pensia poate fi recalculata prin adaugarea veniturilor si/sau a stagiilor de cotizare, prevazute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia.


Care sunt actele necesare pentru depunerea dosarului de pensie pentru limita de varsta?

Iata lista actelor necesare in functie de tipul de pensie conform Casei Nationale de Pensii Publice:

1. Pensia pentru limita de varsta, anticipata si anticipata partiala:

* cerere tip pentru inscrierea la pensie ;
* acte de vechime:

- carnetul de munca (original si copie);

- adeverinte privind vechimea in munca sau vechimea in serviciu realizata, completate potrivit legii;

- adeverinta privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de munca (original);

- adeverinta privind conditiile de munca deosebite, speciale si/sau alte conditii (original);

* actele de stare civila ale solicitantului:

- BI/CI;

- certificat de nastere si de casatorie (original si copie);

* livretul militar (original si copie);
* diploma de absolvire a invatamantului universitar (original si copie) si adeverinta din care sa rezulte durata normala, perioada studiilor si faptul ca acestea au fost urmate la zi;
* dovada incetarii calitatii de asigurat in cazul inscrierii la pensie anticipata sau pensie anticipata partiala, pentru persoanele care, la data solicitarii, nu mai au calitatea de asigurat (original);
* adeverinta care sa ateste perioadele de activitate realizate dupa data de 1 ianuarie 2011 (original);
* dovada echivalarii de catre statul roman a cursurilor desfasurate in cadrul unor institutii de invatamant universitar din strainatate;
* procura speciala, pentru mandatar (original si copie);
* acte pentru dovedirea calitatii de beneficiar al Decretului-lege nr. 118/1990, republicat, si/sau al Legii recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din Decembrie 1989, precum si fata de persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987, cu modificarile si completarile ulterioare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

data de depunere a dosarului de pensie pentru limita de varsta. florian bran florian bran Numele meu este Florian B. Sunt nascut la data de 03.07.1956. Am lucrat in conditile de munca incadrate in grupa I de munca (conditii speciale) intre anii ... (vezi toată discuția)
Pensie la limita de varsta, persoana cu handicap Bumbu Mariana Bumbu Mariana Am gradul accentuat, congenital. Am absolvit o facultate, am lucrat si m-am pensionat la limita de varsta, 58ani si 8 luni, la 1 septembrie 2008. Aveam dreptul ... (vezi toată discuția)
Reducerea varstei standard de pensionare pentru femeile care au nascut mai multi copii? marianacarmen marianacarmen buna ziua Sunt nascuta in 1953 luna aprilie.In luna septembrie 2012 implinesc virsta de pensionare avand stagiul de cotizare de 38 ani. In noua lege mai este ... (vezi toată discuția)