avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 238 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Vechime munca -ISRAEL
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Vechime munca -ISRAEL

Sotul meu lucreaza cu viza de munca pe 5 ani in Israel. Este angajat cu CIM la o firma de acolo. In curand viza de munca va expira. Dupa ce expira viza de munca , va putea solicita alta viza pe urmatorii 5 ani?
In cazul in care decide sa incheie activitatea pe teritoriul Israelului, ce documente trebuie sa solicite firmei pentru a justifica vechimea in munca la noi in tara ? Cum trebuie procedat in acest caz? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:54, 30 Octombrie 2019
1. Pana la data de 01.01.2011, cand a fost abrogat Decretul nr.92/1976, perioadele de timp lucrate in strainatate de cetatenii romani se dovedesc cu actele originale emise de unitatile la care s-a desfasurat activitatea, in afara de cazurile in care, in conventiile incheiate de Romania cu alte state, se prevede altfel.

Dupa aceasta data, nu mai exista o astfel de reglementare.

2. Perioada de activitatea desfasurata in strainatate poate fi recunoscuta in tara ca si vechime in munca, in afara considerarii ca si stagiu de cotizare pentru pensie.

O astfel de reglementare poate fi mentionata in reg.intern al angajatorului din tara sau in ccm aplicabil acestuia.

3. Pentru pensie, exista Legea nr.263/2010:
Art. 19
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguraţii datorează şi/sau plătesc contribuţii de asigurări sociale în sistemul public de pensii din România, precum şi în alte ţări, în condiţiile stabilite prin acordurile sau convenţiile internaţionale la care România este parte.

(2) La stabilirea drepturilor de asigurări sociale se iau în considerare stagiile de cotizare realizate în sistemul public de pensii din România, precum şi perioadele de asigurare realizate sau recunoscute ca atare în alte ţări, în condiţiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter internaţional la care România este parte şi/sau regulamente comunitare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anii de munca lucrati in anglia (2004-2019) se considera la vechimea ... titidorobantu titidorobantu Anii de munca lucrati in Anglia (2004-2019) se considera la vechimea in munca in Romania? (vezi toată discuția)
Vechimea in munca din strainatate Cristik68 Cristik68 Care sunt documentele pe care trebuie sa le am ,unde sa le depun,ca sa imi adaug vechimea in munca din strainatate la cea din tara.Mentionez ca este vorba de ... (vezi toată discuția)
Vechime in munca ivan nicolae ivan nicolae As dori sa stiu daca vechimea in munca dobandita in Italia poate fi luata in calcul aici in Romania pentru acordarea sporului de vechime. (vezi toată discuția)