avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Ce tip de studii superioare pentru SSM
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Ce tip de studii superioare pentru SSM

Buna ziua!
Daca am absolvit un liceu cu profil tehnic (industrial), dar o facultate cu profil umanist (filologie), pot urma un curs de inspector/specialist sau expert SSM?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:50, 12 Noiembrie 2019
HG nr. 1.425 din 11 octombrie 2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006

art. 21
Pentru a putea să desfășoare activitățile de prevenire și protecție, lucrătorul desemnat trebuie să îndeplinească cel puțin cerințele minime de pregătire în domeniul securității și sănătății în muncă, potrivit prevederilor art. 49.

art.49
(1) Cerințele minime de pregătire în domeniul securității și sănătății în muncă corespunzătoare nivelului mediu sunt:
a) studii în învățământul liceal filiera teoretică în profil real sau filiera tehnologică în profil tehnic;

b) curs în domeniul securității și sănătății în muncă, cu conținut minim conform celui prevăzut în anexa nr. 6 lit. B, cu o durată de cel puțin 80 de ore.(2) Nivelul mediu prevăzut la alin. (1) se atestă prin diploma de studii și certificatul de absolvire a cursului prevăzut la alin. (1) lit. b).

art.50
(1) Cerințele minime de pregătire în domeniul securității și sănătății în muncă corespunzătoare nivelului superior, care trebuie îndeplinite în mod cumulativ, sunt următoarele:
a) absolvirea, în domeniile fundamentale: științe inginerești, științe agricole și silvice, cu diplomă de licență sau echivalentă, a ciclului I de studii universitare, studii universitare de licență, ori a studiilor universitare de lungă durată sau absolvirea cu diplomă de absolvire a studiilor universitare de scurtă durată;
b) curs în domeniul securității și sănătății în muncă, cu conținut minim conform celui prevăzut în anexa nr. 6 lit. B, cu o durată de cel puțin 80 de ore;
c) absolvirea cu diplomă sau certificat de absolvire, după caz, a unui program de învățământ postuniversitar în domeniul securității și sănătății în muncă, cu o durată de cel puțin 180 de ore.

(2) Îndeplinirea cerințelor prevăzute la alin. (1) se atestă prin diploma de studii și certificatele de absolvire a cursurilor prevăzute la alin. (1) lit. b) și c).(3) Cerința minimă prevăzută la alin. (1) lit. b) și c) este considerată îndeplinită și în situația în care persoana a obținut o diplomă de master sau doctorat în domeniul securității și sănătății în muncă.
Ultima modificare: Marți, 12 Noiembrie 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic
Puteti urma cursul ssm de 80 de ore si presta doar activitate de nivel mediu (denumire din HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare), respectiv inspector specialist ssm (denumire din COR).
-art. 47 Nivelurile de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, necesare pentru dobandirea capacitatilor si aptitudinilor corespunzatoare efectuarii activitatilor de prevenire si protectie, sunt urmatoarele:
b) nivel mediu;
c) nivel superior.
Multumesc frumos pentru raspuns! Pentru lamurire deplina, precizarea din Art. 50, alin. 1, lit. "a": "...ori a studiilor universitare de lungă durată sau absolvirea cu diplomă de absolvire a studiilor universitare de scurtă durată" se refera tot la stiintele ingineresti, agricole sau silvice?
Am inteles, multumesc frumos de lamurire. Deci, NU nivel superior.
Se refera tot la stiintele ingineresti, agricole sau silvice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inspector sau specialist ssm? Georgeadyy Georgeadyy Salut! Imi poate explica cineva care e diferenta intre inspector si specialist ssm? Cu ce se ocupa fiecare, etc. Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Buna seara ! am si eu o intrebare, la cerintele minime de pregatire ... TnsAdrRzv TnsAdrRzv Buna seara ! Am si eu o intrebare, la cerintele minime de pregatire in domeniul SSM, nivel superior, diploma de cilenta trebuie sa fie stric pe profil tehnic ... (vezi toată discuția)
Lucrator ssm cu curs de 40 ore? cristina-m cristina-m Buna ziua!Va rog sa/mi spuneti daca este legal sa fiu angajata ca lucrator ssm avand in vedere ca am facut doar curs de pregatire de 40 ore. Multumesc! (vezi toată discuția)