avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 610 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Spor noapte
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Spor noapte

Imi desfasor activitatea in ture(12/24, 12/48) si beneficiez de spor de noapte pentru orele lucrate in intervalul 22-06. Sunt chemat de angajator(ITPF TM) sa execut serviciul in intervalul 19-00, deci doua ore de noapte. Primesc spor de noapte pentru cele doua ore lucrate in afara turelor de serviciu? Angajatorul spune "Nu" motivand ca trebuie minim trei ore. Va multumesc!
Ultima modificare: Joi, 19 Decembrie 2019
KasKas, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:05, 20 Decembrie 2019
art.125 C.mun.
(1) Munca prestata intre orele 22,00-6,00 este considerata munca de noapte.

(2) Salariatul de noapte reprezinta, dupa caz:
a) salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru;
b) salariatul care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.
...

art.126 C.mun.
Salariatii de noapte beneficiaza:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Prin urmare, legea lasa la aprecierea partilor contractului individual de munca optiunea între reducerea programului de lucru cu o ora, dar cu mentinerea salariului, şi mentinerea programului normal de lucru dar cu adaugarea unui spor la salariu de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sporul de noapte dejescuadina71 dejescuadina71 Buna seara lucrez ca agent de securitate in sistem de paza si as dori sa stiu ,sporul de noapte se plateste la salariul actual pe care il am de 975 lei sau la ... (vezi toată discuția)
Plata ture noapte in sarbatori legale Buna seara! Am lucrat pe 1 mai tura noapte , angajatorul nu m a platit decat ca o tura normala, a spus ca oricum dupa noapte am 48 ore libere El considera tura ... (vezi toată discuția)
Spor de noapte cip-fincu cip-fincu Bună ziua,deranjez cu o întrebare referitoare la sporul de noapte in mapn! Lucrez in ture de 24 h cu repaus 72h, în intervalul de 24h am dreptul la odihna ... (vezi toată discuția)