avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 221 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... CONTRACT DE VANZARE CUMPARARE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

CONTRACT DE VANZARE CUMPARARE

buna ziua!In anul 2004 am incheiat un contract de vanzare-cumparare in anticipatie a unui teren cu bunica mea.Prezentul contract s-a semnat de ambele parti si trei martori.S-a atasat astfel la contract o anexa cu copiile cartilor de identitate(copii xerox)a celor 3 martori(stipulez ca unul din martori era unchiul meu,deci copilul bunicii).Bunica cu mentalitatea tipica generatiei respective nu a dorit sa ne prezentam in fata unui notar acceptand doar varianta expusa mai sus.In contract se mentioneaza suma pe care am platit-o,si clauza de uzufruct viager,precum ca plata impozitul pe teren imi revine mie,iar inscrisul in C.F.se va face doar la incetarea din viata a bunicii.Au trecut anii si azi exista urmatoarea situatie de fapt.Unchiul meu a decedat acum doi ani,iar bunica de 6 luni de zile.Cum procedez in aceasta situatie.Ma adresez instantei?
Cel mai recent răspuns: ContSters115884 , utilizator 16:06, 7 Decembrie 2009
Buna ziua,
Ati incheiat acel contract de vanzare-cumparare fara a va prezenta la un notar?
Conform Legii nr 247/2005,instrainarea si dobandirea terenurilor de orice fel prin acte juridice intre vii trebuie facute prin incheierea actului in forma autentica,sub sanctiunea nulitatii absolute.
Ultima modificare: Duminică, 6 Decembrie 2009
luiza2008, utilizator
Contractul intr-adevar nu are valoare translativa de proprietate, insa poate fi considerat un antecontract. puteti sa va adresati instantie, unde trebuie sa ii chemati in judecata pe ceilalti mostenitori ai bunicii dvs.
alexgrigoriu a scris:

Contractul intr-adevar nu are valoare translativa de proprietate, insa poate fi considerat un antecontract. puteti sa va adresati instantie, unde trebuie sa ii chemati in judecata pe ceilalti mostenitori ai bunicii dvs.


Da, asa este.

Mergeti cu actul la un avocat sa il analizeze.
Veti ajunge foarte probabil la instanta.

avocat Claudiu Lascoschi
Terenul ( extravilan) nu a fost dobandit in mod abuziv,nu a fost retrocedat,nu a fost donat,nu a apartinut unui cult religios sau patrimoniului sindical ci pur si simplu s-a intocmit acel antecontract sub semnatura privata in prezenta a trei martori.Ce "sub sanctiunea nulitatii absolute"(art.20,aleneat4)!! Ce cauta in ecuatia asta mostenitorii bunicii?

buna seara!
pt a putea dobandi in mod valabil dr de prop asupra terenurilor actele de instrainare, sub sanctiunea nulitatiii, se incheie in forma autentica.
ceea ce ati incheiat dvs are valoare deantecontract de vanzare cumparare.

Alte discuții în legătură

Antecontract de vanzare-cumparare al carui promitent-vanzator a decedat?! halumislili halumislili Am cumparat un teren cota-indiviza dintr-o proprietate pe baza unui antecontract de vanzare-cumparare. Am platit pretul total al terenului intrand astfel in ... (vezi toată discuția)
Prestatie tabulara vladvlad vladvlad Am incheiat un antecontract de vanzare cumparare pentru o suprafata de teren, intrand totodata si in posesia acestui teren. Promitentul vanzator a dobandit ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare teren Unchiul meu (fratele bunicii) a incheiat un contract de vanzare-cumparare pentru un teren, care la aceea data era proprietatea strabunicii(decedate) ptr. ca nu ... (vezi toată discuția)