avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... antecontract de vanzare-cumparare al carui ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

antecontract de vanzare-cumparare al carui promitent-vanzator a decedat?!

Am cumparat un teren cota-indiviza dintr-o proprietate pe baza unui antecontract de vanzare-cumparare. Am platit pretul total al terenului intrand astfel in posesie. La scurt timp dupa incheierea antecontractului vanzatorul a decedat. Cum pot intra in posesia actului de vanzare-cumparare din moment ce promitentul-vanzator a decedat si nu i se cunosc mostenitorii? Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 20:34, 17 Septembrie 2009
Daca promitentul-vanzator a decedat si nu a lasat mostenitori, atunci nu prea aveti ce face deoarece numai mostenitorii promitentului-vanzator puteau fi obligati la incheierea contractului de vanzare-cumparare.
Prin antecontract, are loc doar o promisiune bilaterala de vanzare, respectiv de cumparare care da nastere - in caz de neincheiere a contractului in forma autentica - a unui drept de creanta, nu de proprietate.
Va recomand sa faceti investigatii in ceea ce priveste posibilii mostenitori ai defunctului pentru ca numai acestia - acceptand averea succesorala a defunctului - pot fi obligati in acest sens. Este interesul dv.
In cazul in care nu veti afla mostenitorii defunctului in termen de 3 ani de la data incheierii antecontractului sau acestia nu exista, atunci consolati-va cu ideea ca ati pierdut niste bani...averea defunctului va fi declarata vacanta si va fi preluata de stat. ;)
In cazul in care mostenitorii exista dar refuza sa-si faca succesiunea, exista o cale de a-i obliga sa respecte promisiunea defunctului?
Da, o actiune in instanta prin care solicitati sa-si exprime dreptul de optiune succesorala in acceptarea sau nu a succesiunii si ca petit subsecvent, daca o accepta, prestatia tabulara. ;)
~ Conținut șters la cerere ~
Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Ce este dreptul rezervatar la o proprietate? alexandru.petri alexandru.petri Tatal meu a vandut apartamentul inainte de a deceda printr-un antecontract de vanzare -cumparare pe care trebuie sa-l finalizam eu si sora mea dupa deces. Am ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren - proprietar decedat decs decs Anul trecut am incheiat un antecontract de vanzare cumparare pentru un teren intravilan. Proprietarul avea cadastru/intabulare pe o suprafata mai mare, iar ca ... (vezi toată discuția)
De ce art 700 c civ ? molul molul tata +mama -7 copii din singura casatorie Bunuri comune casa -teren fara vreun act de proprietate sau autorizatie de constrc in 1984 tata moare fara sa i se ... (vezi toată discuția)