avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 361 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cumul pensie-salariu.
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cumul pensie-salariu.

Un actor pensionar care are salariu fiind incadrat cu contract individual de munca dupa aparitia Legii 329/2009 poate sa-si mai pastreze calitatea de salariat.Mentionez ca are atat pensie ptr vechime in munca cat si o alta suma ,jumatate din pensia ptr vechime in munca,obtinuta de la UNITER-sumele cumulate depasind 1693 lei.
In lege sunt individualizati cei care nu au dreptul la cumul ,si anume:
1. pensionarii sistemului public de pensii,
2. pensionarii apartinand sistemelor neintegrate sistemului public, respectiv:
a) pensionarii proveniti din cadrele militare si functionarii publici cu statut special din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale
b) pensionarii sistemului de asigurari sociale al avocatilor
c) pensionarii sistemelor proprii de asigurari sociale ale cultelor recunoscute de lege, si anume: Biserica Romano - Catolica, Biserica Crestina Adventista de Ziua a Saptea din Romania, Biserica Reformata din Romania, Biserica Unitariana din Transilvania, Unitatea Bisericilor Crestine Baptiste din Romania, Unitatea Penticostala - Biserica lui Dumnezeu Apostolica din Romania, Biserica Evanghelica C.A. din Romania si Biserica Evanghelica-Luterana din Romania.
3. beneficiarii pensiilor de serviciu, stabilite prin legi speciale sau statute profesionale..
Parerea mea este ca suma provenita de la UNITER se acorda actorilor in baza statutului profesional.Ce ziceti?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 21:13, 7 Decembrie 2009
Dupa parerea mea poate fi considerata suma acordata in baza statutului profesinal.
Asa cum ii spune si numele, UNITER este Uniunea teatrala din Romania.

Ca atare, pentru a deveni membru al acestei uniuni este necesar sa profesezi in domeniu. Cu alte cuvinte, statutul profesional va asigura calitatea de membru al acestei uniuni.

De aceea, consider ca suma provenita de la UNITER se incadreaza in categoria pensiilor de serviciu, stabilite prin legi speciale sau statute profesionale.
Asa m-am gandit si eu ,dar se pare ca parerile sunt impartite.Daca exista persoane care lucreaza in cultura si au astfel de situatii....ii rog frumos sa-si spuna o parere mai ales ca 9 Decembrie este ultima zi in care pensionarii tr sa aleaga daca renunta ori la pensie ori la salariu.Multumesc.
Dvs. vorbiti despre indemnizatia acordata in temeiul Legii nr. 8/2006, nu-i asa? :)

Aceasta indemnizatie nu este o pensie in intelesul legislatiei in domeniu si se suporta din bugetul de stat. Cele doua drepturi nu pot fi confundate si nu poate fi pusa problema cumularii lor in vederea aplicarii prevederilor Legii nr. 329/2009.

De altfel, Legea nr. 329/2009 vorbeste foarte clar numai despre drepturile de pensie.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumul salariu si pensie OLIMPIA B OLIMPIA B lucrez intr-o institutie de stat si as dori sa-mi spuna si mie cineva daca se poate cumula pensie cu salariu. Am un salariat care cumuleaza pensie cu salariu, ... (vezi toată discuția)
Legea 329/2009 ContSters113847 ContSters113847 Sunt angajat in invatamant si am o pensie cu putin mai mare de 1700RON.Am inteles ca optiunea o voi depune pe 9 decembrie.Din ordinele MECI profesorii din ... (vezi toată discuția)
Pensionat legea 52 acum limita varsta pot lucra cu conventie civila grecudan99 grecudan99 pensionat legea 57/ 1992 a persoanelor cu handicap grad II la limita de varsta in 2001 iar acum am implinit varsta 59 de ani si 11 luni pot lucra cu ... (vezi toată discuția)