avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 765 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Plata contributii
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Plata contributii

Daca am un salariu min pe cartea de munca pentru care platesc cas si cass si am un PFA si un SRL, mai sunt obligata sa platesc sanatatea pe PFA sau SRL, tinand cont ca veniturile din PFA/ SRL separat depasesc anual 12 salarii minime? Incerc sa imi dau seama daca se suprapune/ dubleaza sanatatea sau vreo alta taxa in contextul celor 3 entitati
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 11:43, 17 Ianuarie 2020
Discutia este putin mai lunga. In primul rand, ca sa vedeti daca trebuie sa platiti contributie la sanatate pentru celelalte venituri in afara de cel din salariu pentru 2019, sa aveti in vedere ca nu conteaza ca aveti acel contract de munca valabil, ci doar trebuie sa comparati suma venitului net anual din activitatea independenta (adica venit anual incasat - cheltuieli anuale platite la pfa pentru 2019) si venitul din investitii (aici intra dividendele incasate din profitul de la srl daca e cazul in 2019). Daca aceasta suma este peste plafonul a 12 salarii minime brute pe economie (plafonul pentru 2019 este 24960 lei), atunci veti pati obligatoriu 10% cass aplicat doar la valoarea plafonului. Altfel nu platiti cass pentru aceste venituri.
Acestea se declara in declaratia unica pe care treuie s-o depuneti pana la 15 martie 2020 pentru inchiderea anului 2019 si tot pana atunci se face si plata..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul venit pfa sub plafon (24960 lei) danmitroi10 danmitroi10 Buna ziua, Pentru calculul baremului sub plafon (24960 lei) se iau in considerare doar veniturile pe PFA sau si alte venituri cum ar fi din chirii, dividende, ... (vezi toată discuția)
Impozit si cass pentru venituri din activitati independente + dividende danmitroi10 danmitroi10 Buna ziua, O persoana fizica obtine venituri din activitati independente de 20.000 lei/an la care se adauga venituri din dividende de 10.000 lei/an (ambele ... (vezi toată discuția)
Sanatate pfa Reli15 Reli15 Daca sunt angajat si am si pfa separat, platesc sanatatea si la pfa, in moment ce imi opreste din salariu? (vezi toată discuția)