avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Neplata contributii catre stat
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Neplata contributii catre stat

Am lucrat in perioada noiembrie 2018-decembrie 2019 la o firma care nu cred ca mi-a platit contributiile catre stat. In prezent lucrez din ianuarie la alta firma. Am aflat de la doctor ca nu s-au mai platit contributiile la sanatate din aprilie, pe adeverinta data pt somaj apare perioada ianuarie-octombrie 2019, iar pe contul online CNPP casa de pensii nu apare nimic. Unde sa ma adresez ca sa aflu situatia declararii si a platilor contributiilor, si ce sa fac ca sa se remedieze situatia fara sa ma afecteze mai tarziu (pensie), eventual reclamatie la ANAF?
Ultima modificare: Marți, 4 Februarie 2020
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:05, 3 Februarie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Neplata contributiilor sociale de catre angajator poate face obiectul :
- unei actiuni in instanta
Modalitatea corecta si eficienta prin care puteti actiona este declansarea unui litigiu care sa vizeze obligarea angajatorului de a plati contributiile sociale aferente veniturilor salariale realizate de angajat. Actiunea va viza toate contributiile sociale datorate.

- unei sesizari la ANAF
in legatura cu neplata acestora, ceea ce poate declansa un control de specialitate.
Recuperarea creantelor privind contributiile sociale, reprezinta obligatia institutiilor statului, iar actiunea lor vizeaza platitorul (angajatorul) care are obligatia de a calcula, retine si vira contributia datorata de angajat si de a calcula si vira contributia datorata de angajator.

2. a. Orice persoana fizica cu domiciliul in Romania poate sa verifice online, pe site-ul ANAF, daca angajatorul a raportat sumele realizate de salariat pentru sanatate (c.a.s.s.), contributia la casa de pensii, somaj.

AvocatNet.ro va prezinta un scurt ghid referitor la obtinerea acestui document prin intermediul Spatiului privat virtual.
Detalii : www.avocatnet.ro/content/art...

b. Pentru a fi siguri că angajatorul vostru este corect şi va plătit asigurarea de sănătate, puteţi verifica acest lucru online
[ link extern ]

Dacă angajatorul este corect şi a plătit contribuţiile către CNAS, atunci va fi afişat următorul mesaj: „Persoana selectată este asigurată”

c. De asemenea,incepand cu data de 01.04.2001 puteti solicita Casei de Pensii eliberarea unui certificat de stagiu de cotizare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

M am angajat din somaj la o firma de paza in data de 25 mai 2019 ... Cazacu viorel Cazacu viorel M am angajat din somaj la o firma de paza in data de 25 mai 2019 si duceam adeverința ajofm lunar pentru a beneficia de 35 % din indemnizație somajul sa ... (vezi toată discuția)
Cum aflu daca mi sa plătit contributiile CristinaP5 CristinaP5 Ce trebuie sa fac daca nu mi s-au plătit contributiile (vezi toată discuția)
Acte angajare n neregula dany0078 dany0078 Acum circa 2 ani,in 2018,m-am angajat in cadrul unei firme.Salariul nu era extraordinar dar pozitia era excelenta cu promovare sigura in cateva luni asa ca am ... (vezi toată discuția)