avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 805 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... La ce tip de pensie mă încadrez la 47 de ani?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

La ce tip de pensie mă încadrez la 47 de ani?

Am în sistemul militar 29 de anI, 2 ani scoala militara și 27 de ani in serviciu fiind 21 de ani pe condiții speciale și 6 ani pe deosebite. De curând am primit clasarea pe apt limitat. La ce tip de pensie ma incadrez anticipata sau anticipat parțial?
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 11:54, 27 Februarie 2020
Luna si anul nasterii.
01.08.1973
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1)Limita de varsta la 48 ani si 6 luni.
Legea 223/2015
2)Pensie anticipata partiala:
Legea 223/2015
Art.18
(1) Au dreptul la pensie de serviciu anticipată parțială militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, în activitate, care au o vechime efectivă de minimum 20 de ani, dintre care cel puțin 10 ani vechime în serviciu, și care se află în una dintre următoarele situații:

b) sunt trecuți în rezervă sau direct în retragere ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară.


(2) Cuantumul pensiei anticipate parțiale pentru militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special în activitate prevăzuți la alin. (1) se calculează pentru numărul anilor de vechime în serviciu stabiliți în condițiile art. 3 lit. e), la care se adaugă sporurile acordate conform art. 24.

(3) La împlinirea vârstei standard de pensionare, prevăzută de prezenta lege, pensia de serviciu anticipată parțială devine pensie de serviciu pentru limită de vârstă, iar cuantumul pensiei militare se recalculează prin raportare la vechimea cumulată calculată la data trecerii în rezervă ori a încetării raporturilor de serviciu.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare Georgica112 Georgica112 Bună ziua. Ce vechime trebuie sa ai și la ce vârstă de pensionezi ca și cadru militar? (vezi toată discuția)
Se poate iesi la pensie anticipata partiala la 42 de ani? dorat dorat lucrez in mapn de 20 de ani si am 42 de ani si sunt dat apt limitat pentru serviciul militar de către comisiile de expertiză medico-militară.Pot iesi la ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! am si eu o neclaritate legata dde legea 223/2015 privind ... popavio034 popavio034 buna ziua! Am si eu o neclaritate legata dde legea 223/2015 privind pensiile militare. Astfel, art. 17, alin 1, pct. b) prevede ca Au dreptul la pensie de ... (vezi toată discuția)