avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cine plateste somajul tehnic?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cine plateste somajul tehnic?

Cine plateste somajul tehnic?
Angajatorul plateste indemnizatia de somaj tehnic salariatului si ulterior primeste indemnizatia de la agentiile de somaj dupa depunerea documentelor solicitate? Din ordonanta se intelege ca plata indemnizatiei de somaj tehnic se face de catre angajator dupa ce primeste ajutorul.
Cel mai recent răspuns: LaurentiuCulea , utilizator 17:02, 23 Martie 2020
Angajatorul plateste indemnizatia de somaj tehnic salariatului si ulterior primeste indemnizatia de la agentiile de somaj dupa depunerea documentelor solicitate.
"indemnizațiile de care beneficiază salariații se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat și se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj"
Deci, unde scrie in ordonanta ca le suporta initial angajatorul (oricum n-are surse, ca d-aia cere ajutor statului)?
Trebuie cumva ca angajatorul sa faca dovada ca a platit somajul tehnic si contributiile obligatorii din surse proprii?! si ulterior primeste banii de la stat?

CF art XI:

"(5) În cazul indemnizației prevăzute la alin. (1), calculul, reținerea și plata impozitului pe venit, a contribuției de asigurări sociale de stat și a contribuției de asigurări sociale de sănătate se realizează de către angajator din indemnizațiile încasate din bugetul asigurărilor pentru șomaj."

Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 23 Martie 2020
LaurentiuCulea, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendarea contractului individual de munca gabriela9 gabriela9 Buna dimineata Pe perioada suspendarii contractului de munca se platesc contributiile sociale atat ale angajatorului cat si ale angajatului? Multumesc (vezi toată discuția)
Concediu medical in perioada somajului tehnic Anghel Mihaiela Anghel Mihaiela Cine plateste indemnuzatia de Concediu Medical pt. un salariat a carui activitate este suspendata conf. OUG 4/2010 (somaj tehnic) ? Angajatorul sau Ag.Somaj ? ... (vezi toată discuția)
Somajul tehnic cleanu cleanu daca un angajat este in somaj tehnic perioada se respectiva se intrerupe vechimea in munca ? (vezi toată discuția)