avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce drepturi am acum?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce drepturi am acum?

Am un PFA dar sunt și angajata cu 8 h la un SRL care a luat un proiect cu fonduri europene. Care sunt drepturile mele acum, în situația data fiindcă eu nu mai pot lucra (cosmeticiana) și cei cu contractul de 8 h ma tot presează sa îmi dau demisia
Ce as putea sa fac sa primesc și eu ceva ajutor sa pot supraviețui?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:53, 5 Noiembrie 2020
Nu aveți de ce să vă dați demisia, cel mult angajatorul poate să vă trimită în șomaj tehnic, dacă nu puteți să vă desfășurați activitatea la domiciliu sau telemuncă. Deci, puteți beneficia de indemnizația de șomaj tehnic.

În ceea ce privește PFA vă puteți adresa cu o cerere, potrivit Ordonanței de urgență 32/2020 care stabilește șomaj tehnic mai mare pentru PFA și alți liber-profesioniști.

Atât pentru firmele care își plasează salariații în șomaj tehnic salariați, cât și pentru PFA, lucrătorii din coperație și liber-profesioniști, statul va plăti o subvenție pentru idemnizația de șomaj, aferentă perioadei Stării de urgență din România (30 de zile din data de 16 martie 2020, cu posibilitate de prelungire dacă va fi nevoie).

Actele necesare la șomajul tehnic sunt:

o cerere din partea angajatorului (sau a titularului PFA, ÎI etc.),
o listă cu angajații trimiși în șomaj tehnic și cu salariile lor de bază brute.
o declarație (sau a titularului PFA, ÎI etc.) pe proprie răspundere că este nevoit să-și întrerupă total sau să-și reducă activitatea ca urmare a efectelor pandemiei coronavirus COVID-19. Modelul declarației e stabilit prin Ordinul Ministrului Muncii.
Noua OUG 32/2020, ca și vechea OUG 30, prevede acordarea de subvenții la șomajul tehnic pentru „alți profesioniști”, așa cum sunt definiți în art. 3, alin 1 și 2 din Codul Civil:

Sunt consideraţi profesionişti toţi cei care exploatează o întreprindere. Constituie exploatarea unei întreprinderi exercitarea sistematică, de către una sau mai multe persoane, a unei activităţi organizate ce constă în producerea, administrarea ori înstrăinarea de bunuri sau în prestarea de servicii, indiferent dacă are sau nu un scop lucrativ.

Aici vor fi introduși cei care desfăloară activitate ca persoană fizică autorizată (PFA), ca întreprindere individuală (ÎI), precum și profesiile liberale.

„PFA intră în categoria alți profesioniști”,

De asemenea, în noua OUG sunt prevăzuți cei din sectorul cooperației și persoanele care au venituri din drepturi de autor, prin contracte cesiune a acestora.

Pentru aceste categorii s-a stabilit că statul va suporta, indiferent de veniturile lor, o indimenizație fixă brută, egală cu 75% din salariul mediu brut. Reamintim că pe anul 2020 câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 este de 5.429 lei. Astfel, indemnizația fixă pentru PFA și alte astfel de categorii va fi de 4.071 de lei brut pe lună. Indemnizația este supusă impozitării și plății contribuțiilor sociale, conform Codului Fiscal.

Documentele le transmiteți/depuneți la structurile teritoriale ale Agenției Naționale de Plăți și Inspecșie Socială (ANPIS) din subordinea Ministerului Muncii.

PFA și ceilalți beneficiari de acest tip vor depune documentele până în data de 10 ale lunii (aprilie/mai).
Buna ziua sotul meu este angajat de 5 luni ,si patronul ia zis ca pe perioada ierni nu poate sa il bage in somaj tehnic ca nu are 1 an lucrat. Sotul lucreaza la instalare de conducte pe sub paman pentru canalizari si cand ninge nu poate lucra,este vreo modalitate prin care poate sa beneficieze de somaj tehnic.?Astept raspunsul dumneavoastra ,multumesc anticipat.
Somajul tehnic nu este conditionat de o anumita perioada de timp lucrata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Interpretare art. xv alin 1 din og nr.32/2020 Flower88 Flower88 Buna seara. Sunt salariat si obtin venituri de natura salariala, contractul de munca nefiind suspendat pe perioada starii de urgenta. de asemenea detin si pfa ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic pfa Apolo123 Apolo123 Pote beneficia de șomaj tehnic ca urmare a pandmiei de corinavirus un pfa care nu are activitate în această perioadă dar este angajat cu normă întreagă ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic in conditiile oug 30 din 2020 covid 19 gabosu gabosu Dezvolt intrebarea anterioară. Un salariat cu timp partial care este și pensionar poate beneficia de somaj tehnic decontat de stat în condițiile OUG 30 ... (vezi toată discuția)