avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Concediu medical in perioada de somaj tehnic
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Concediu medical in perioada de somaj tehnic

Buna ziua,

Am urmatoarea situatie: aflat in somaj tehnic, un angajat aduce concediu medical (perioadele celor doua se suprapun perfect). Cum va fi platit angajatul, de catre angajator pe baza concediului medical, urmand ca acesta sa-si recupereze sumele din BASS sau in baza indemnizatiei de somaj tehnic? De asemenea, cine va plati contributiile datorate, angajatorul din fonduri proprii sau din suma primita de la Buget, dupa ce vireaza salariatului indemnizatia neta?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: ardelean.a , utilizator 09:00, 9 Iulie 2020
Aici este vorba despre un conflict de cauze privind suspendarea CIM pe care angajatorul va trebui sa o trateze astfel incat sa aiba in vedere solutia cea mai favorabila angajatului.
Cu alte cuvinte daca angajatul va primi o indemnizatie de concediu pentru boala mai mare atunci calculele se vor face dupa aceste reguli iar daca angajatul poate primi o suma mai mare din indemnizatia de somaj tehnic, atunci va primi aceasta suma.
Cele doua cauze de suspendare nu se exclud dar nefiind o reglementare expresa pentru un concurs de cauze de suspendare, se va avea in vedere solutia cea mai favorabila angajatului.
Am adus completari la raspuns dar observ ca nu apar.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In completarea care nu apare in raspunsul de mai sus ziceam ca exista hotarari judecatoresti care spun ca prevalează cauza de suspendare de drept, aplicându-se prioritar, întrucât efectele acesteia operează ex lege, în mod automat, independent de manifestarea de voinţă a uneia din părţile contractante si ca in art. 50 din Codul muncii se instituie o măsură cu caracter social, de protecţie, măsură dispusă de legiuitor în favoarea salariatului (suspendarea de drept pentru concediu medical a CIM).
Insa hotararile judecatoresti nu sunt izvor de drept.

Cu toate acestea, avand in vedere ca nu exista o prevedere expresa pentru acest concurs de suspendari, eu as merge pe varianta cea mai favorabila angajatului.

Poate vin si alti colegi cu o a doua opinie, motivata.

Succes!
Multumim, si in mod concret, cum procedati in situatia:
- somaj tehnic de la 01.04-30.04 (suspendare in 31.03)
- concediu medical din 02.04 pana in 26.04 (formular CM adus in 06.04)
Sa presupunem ca CM este mai avantajos pentru salariat.
Ce faceti cu somajul tehnic ?, Inceteaza/se modifica/se anuleaza? Cand /cum se transmite on line? Si apoi cum se reia? Care ar fi procedura?
Ultima modificare: Joi, 9 Aprilie 2020
trandafir2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunt specialisti care invoca prevederile OUG 158/2005 care spune in art. 16 alin. (1) ca asiguratii a caror incapacitate temporara de munca a survenit in timpul concediului de odihna sau al concediului fara plata beneficiaza de indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, concediul de odihna sau fara plata fiind intrerupt, urmand ca zilele neefectuate sa fie reprogramate. Asadar daca incapacitatea temporara de munca intrerupe un concediu fara plata (o alta cauza de suspendare a CIM) nu ar exista motive ca somajul tehnic sa nu fie intrerupt.

Concret in Revisal se inceteaza suspendarea CIM. Data incetarii suspendarii este prima zi de concediu medical. Daca salariatul a adus concediul medical mai tarziu si nu ati putut opera in termen legal, va folositi de exceptia din Legea 905/2017 in care se spune ca veti transmite Revisal-ul in momentul in care ati luat la cunostinta despre modificarea survenita.
Apoi daca va relua somajul tehnic, veti urma aceeasi procedura ca la initarea lui, cu respectarea termenelor de transmitere a Revisal-ului.

Alte discuții în legătură

Concediu medical in somaj tehnic? maryang maryang Se poate da adeverinta medicala pt. spital pt. un salariat aflat in somaj tehnic? Ce implicatie are un concediu medical in somaj tehnic? (vezi toată discuția)
Concediu de odihna pintexim pintexim Pe perioada concediului medical se acorda concediu de odihna? Parerea angajatului este ca ,DA;a angajatorului ca ,NU. (vezi toată discuția)
Reducere program de lucru mihai_u mihai_u Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu urmatoarea situatie: Societatea unde lucrez a luat hotatarea de a reduce activitatea cu o zi pe saptamana acordand ... (vezi toată discuția)