avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 281 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Concediu medical in perioada de somaj tehnic
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Concediu medical in perioada de somaj tehnic

Buna ziua,

Am urmatoarea situatie: aflat in somaj tehnic, un angajat aduce concediu medical (perioadele celor doua se suprapun perfect). Cum va fi platit angajatul, de catre angajator pe baza concediului medical, urmand ca acesta sa-si recupereze sumele din BASS sau in baza indemnizatiei de somaj tehnic? De asemenea, cine va plati contributiile datorate, angajatorul din fonduri proprii sau din suma primita de la Buget, dupa ce vireaza salariatului indemnizatia neta?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: ardelean.a , utilizator 09:00, 9 Iulie 2020
HG 905/20017 (in loc de Legea 905/2017)
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In absenta unei reglementari exprese, logica furnizeaza urmatorul argument:
- se poate suspenda un contract de munca activ si nu unul care este deja suspendat. Astfel, opinia mea este ca, in cazul in care somajul tehnic este cel care a intervenit initial, concediul medical nu ar trebui sa produca efecte deoarece aceasta este o forma de protectie a salariatului in cazul in care isi pierde temporar capacitatea de a munci, cu conditia dubla evidenta ca angajatorul sa aibe nevoie de serviciile salariatului. Intreruperea somajului tehnic poate avea ca efect suportarea primelor 5 zile de concediu medical de catre angajator pe de-o parte, iar pe de alta parte, pentru a opera o asemenea intrerupere este necesar sa dispara cauza care a condus la aceasta nu sa apara o alta cauza noua care se suprapune peste prima si care exprima situatia nereala in care angajatorul are nevoie de serviciile salariatului iar acesta nu este in masura sa le presteze.
In concluzie, in aprecierea mea, cauza care a condus initial la suspendarea CM trebuie sa isi produca efectele pana la sfarsit, iar ulterior, daca cealalta cauza este inca incidenta, va conduce la suspendarea in continuare a contractului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical in somaj tehnic? maryang maryang Se poate da adeverinta medicala pt. spital pt. un salariat aflat in somaj tehnic? Ce implicatie are un concediu medical in somaj tehnic? (vezi toată discuția)
Concediu de odihna pintexim pintexim Pe perioada concediului medical se acorda concediu de odihna? Parerea angajatului este ca ,DA;a angajatorului ca ,NU. (vezi toată discuția)
Reducere program de lucru mihai_u mihai_u Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu urmatoarea situatie: Societatea unde lucrez a luat hotatarea de a reduce activitatea cu o zi pe saptamana acordand ... (vezi toată discuția)