avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 662 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Lucru in timpul somajului tehnic
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Lucru in timpul somajului tehnic

Buna ziua.
Daca esti in somaj tehnic, ceea ce presupune intreruperea activitatii companiei si plata in conditiile epidemiologice curente (75% din salariul mediu de la stat si restul de catre companie pana la 75% din salariul pe post) insa prestezi ore de munca (suport IT) de la domiciliu, compania este obligata la plata de ore suplimentare?
Cel mai recent răspuns: Magdalena Tătaru , Avocat 13:50, 10 Aprilie 2020
Prestarea muncii in timpul in care c.i.m. este suspendat , este considerata "munca nedeclarata' sanctionata contraventional de ITM.
De la început trebuie să lămurim ce se înțelege prin munca suplimentară!

Articolul 120 C.Muncii stabilește că „(1) Munca prestată în afara duratei normale a timpului de muncă săptămânal, prevăzută la art. 112, este considerată muncă suplimentară”.
Durata normală a timpului de muncă la care se face referire mai sus este de 8 ore pe zi și 40 de ore pe săptămână.
Munca suplimentară presupune un raport de muncă normal și nu unul suspendat.
Suspendarea contractului de muncă pentru motive economice/tehnice/structurale etc. (șomajul tehnic), presupune prin natura sa o reducere sau chiar întrerupere temporară a activității, iar munca suplimentară nu este compatibilă cu acesta (cu șomajul tehnic)!

Dacă angajatorul nu a întrerupt/redus în fapt activitatea, mai mult, acesta solicitând angajaților și prestarea de muncă suplimentară, dar a solicitat totuși acoperirea din bugetul public a îndemnizației/cotei procentuale pentru motivul reducerii sau întreruperii activității, o astfel de conduită este contrară legii!

Dacă însă prin termenul de „muncă suplimentară” aveți în vedere faptul că, deși sunteți în șomaj tehnic, angajatorul vă solicită să munciți, atunci o astfel de conduită a angajatorului nu este ilegală!
Asta întrucât, suspendarea contractului de muncă din inițiativa angajatorului pentru motive economice/tehnice/structurale (șomajul tehnic) poate presupune și o reducere a activității.
Adică muncă va continua să fie prestată dar în proporții diminuate (avem în vedere aici timpul de muncă).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata salariului pentru zile nelucrate! mobinstal mobinstal buna seara, luna trecuta am avut o intrerupere tehnica independenta de dorinta mea a productiei pe un segment, ceea ce a dus la trimiterea acasa a unui ... (vezi toată discuția)
Suspendare cim mitrache_v mitrache_v Buna ziua! Va rog frumos sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea situatie: Suntem pusi in situatia in care trebuie sa renuntam la cativa dintre angajatii ... (vezi toată discuția)
Inregistrare in revisal sode sode Bună ziua ! Aș dori un răspuns la întrebarea: Cum se înregistreayă în REVISAL reducerea săptămânii de lucru la 4 zile, implicit a salariilor ... (vezi toată discuția)