avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Pot fi obligate unitatile comerciale de la parterul ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Pot fi obligate unitatile comerciale de la parterul blocului sa suporte schimbarea tevilor de scurgere apa menajera si canalizare de la subsolul blocului ?

Buna ziua, as avea o intrebare, daca ma poate ajuta cineva: Locuiesc intr-un bloc cu 4 etaje, 16 apartamente. La parterul blocului sunt 3 unitati comerciale: bar, mercerie si coafor. In urma cu ceva timp am hotarat, noi proprietarii de apartamente, sa schimbam conductele de scurgere apa menajera si canalizare de la subsolul blocului, deoarece sunt vechi, coapte, crapate...Am facut sedinta de bloc, am intocmit tabel nominal care a fost semnat de 15 proprietari (din 16), tabel pe care l-am predat la asociatia de proprietari pt. a ne retine cate 100 lei lunar la fondul de reparatii, pentru aceasta lucrare. Lucrarea a inceput, e spre finalizare. Acum intrebarea ar fi: EXISTA VREUN TEXT LEGAL prin care cei de la unitatile comerciale pot sa fie obligati sa contribuie si ei la plata acestei lucrari, tinand cont ca si apa menajera si apa de la WC-urile lor se scurg prin aceleasi conducte cu ale noastre si facem parte cu totii din acelasi condominiu. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 20:11, 13 Aprilie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Utilizand retele din condominiu (platesc consumul la asociatia de proprietari), conform noii legi a asociatiilor de proprietari unitatile comerciale participa la cheltuielile comune.
Gasiti informatii utile aici: www.avocatnet.ro/cautare?q=l...
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
De toate aceste chestiuni trebuie sa se ocupe asociatia de proprietari - de fapt conducerea, da?
Astfel, daca spatiile comerciale chiar fac parte din imobil, acestea trebuie "tratate" ca si cum ar fi locuinte - dar v-am spus, daca fac parte integranta din imobil.
Mai mult, as. prop. trebuie sa incheie cu patronii acestor spatii, cate o conventie in care se vor stipula toate obligatiile ce trebuie respectate atat de catre asociatie, cat si de cei cu spatiile comerciale.
Aasadar, in contextul informatiilor prezentate de catre tine in topic, proprietarilor acestor spatii comerciale, trebuie sa li se repartizeze costuri cu reparatiile, proportional cu cota-parte indiviza de proprietate.
Succes!
As fi dorit sa stiu baza legala, dar va multumesc oricum, toate cele bune va doresc.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aveți Legea 196/2018 cu privire de administrare și conducere a Asociaților de proprietari .
Art 75.
Va multumesc mult BEN46

Alte discuții în legătură

Spatiile comerciale de la parterul blocurilor trebuie sa plateasca la fel ca orice proprietar de apartament din acel bloc ? Stoian Adrian2001 Stoian Adrian2001 Spatiile comerciale aflate la parterul unui bloc de 7 etaje trebuiesc sa fie inclusi in asociatia de proprietari, trebuie sa participe si ei la cheltuielile ... (vezi toată discuția)
Locuiesc intr-un bloc cu 9 etaje si la parterul imobilului isi ... viorel2001249 viorel2001249 Locuiesc intr-un bloc cu 9 etaje si la parterul imobilului isi desfasoara activitatea mai multe societati comerciale. Ele sunt racordate la reteaua de apa a ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. stam la etajul intai dintr-un bloc cu 4 etaje, iar ... mihneaandrei mihneaandrei Buna ziua. Stam la etajul intai dintr-un bloc cu 4 etaje, iar la parter este un spatiu comercial. Instalatia de scurgere de la bucatarie s-a defectat la ... (vezi toată discuția)