avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... STAMPILA CU SEMNATURA
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

STAMPILA CU SEMNATURA

Buna ziua,
M-ar interesa si pe mine sa stiu daca stampila cu semnatura este valabila, sau in ce context este valabila. Pentru diferite proiecte (in calitate de proiectant) este valabila?? Care este legislatia in vogoare in ceea ce priveste stampila cu semnatura?
Cel mai recent răspuns: teodora-17 , utilizator 09:49, 22 Aprilie 2020
Buna ziua. Legea 169/2019 specifica faptul ca nu exista obligativitatea aplicarii stampilei pe documente.
Sincer, am citit legea si nu am inteles mare lucru ... adica poti sa nu mai stampilezi mai nimic?? pai si care mai este veridicitatea acelui document?? Eu vreau sa stiu doar de stampila cu semnatura inclusa daca este sau nu valabila (pentru contracte, proiecte, etc)...
Conform OG 17/2015, nu mai exista obligativitatea aplicarii stampilei pe declaratii, cereri, contracte sau orice alte documente sau inscrisuri, emise de catre persoane fizice, persoane juridice de drept privat (ex: societatile commerciale), precum si de catre entitati fara personalitate juridica.

Ceea ce inseamna ca:
- nu mai exista obligatia de a aplica ștampila pe declarații, cereri sau orice alte documente care se depun la institutii sau autoritati publice;
- nu mai exista obligatia de a aplica stampila pe documente sau orice alte inscrisuri emise in relatia dintre acestea.

Daca doriti sa aplicati in continuare si stampila alaturi de semnatura pe aceste documente este perfect legal, diferenta fiind aceea ca nu mai exista o obligatie in acest sens.


Articolul V din Ordonanța Guvernului nr. 17/2015 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare și modificarea și completarea unor acte normative,
prevede ca:

(1) Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, precum și entitățile fără personalitate juridică nu au obligația de a aplica ștampila pe declarații, cereri, contracte sau orice alte documente sau înscrisuri depuse la instituțiile sau autoritățile publice ori emise sau încheiate în relația cu instituțiile sau autoritățile publice.
(1^1) Fapta de a solicita persoanelor fizice, persoanelor juridice de drept privat, entităților fără personalitate juridică, precum și persoanelor juridice de drept public aplicarea ștampilei pe declarații, cereri, contracte sau orice alte documente sau înscrisuri, săvârșită de către persoana din cadrul unei instituții sau autorități publice, constituie abatere disciplinară și atrage răspunderea disciplinară a acesteia, conform prevederilor legale.
.(2^1) Persoanele juridice de drept public nu au obligația de a aplica ștampila pe declarații, cereri, contracte sau orice alte documente sau înscrisuri depuse la instituțiile sau autoritățile publice ori emise sau încheiate în relația cu instituțiile sau autoritățile publice.
(2^2) Persoanele juridice de drept public nu au obligația de a aplica ștampila pe documente sau orice alte înscrisuri emise în relația dintre acestea și persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, entitățile fără personalitate juridică
(2^3) Prevederile alin. (2^2) nu se aplică instituțiilor sau autorităților publice cărora prin acte normative de rangul legii, cu caracter special față de prezenta ordonanță, li se impune expres folosirea ștampilelor.
(3) La data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe se abrogă toate prevederile legale referitoare la obligația aplicării ștampilei de către persoanele și entitățile prevăzute la alin. (1) și (2).





Ultima modificare: Marți, 21 Aprilie 2020
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
Situatia sta in felul urmator: eu ca proiectant, am de stampilat si semnat diverse si multe proiecte. Asta insemand multe semnaturi. As fi vrut sa imi fac o stampila cu semnatura olografa pe care sa o folosesc in locul semnaturilor clasice cu pixul. Ma interesa daca este legal acest format de stampila cu semnatura olografa.
Multumesc pentru raspunsul anterior!
Toate documentele trebuie semnate in original, prin scrierea de mana, aplicarea unei stampile avand inscriptionata semnatura unei persoane nu are valaorea unei semnaturi originale. olografe.

Realizarea semnaturii prin aplicarea unei stampile este considerata ca fiind o copie dupa o semnatura.
Ultima modificare: Marți, 21 Aprilie 2020
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat

Alte discuții în legătură

Este opozabila semnatura aplicata cu stampila? Oceania Oceania Poate un mandatar imputernicit prin procura notariala sa intocmeasca acte in numele mandantului si sa foloseasca o stampila cu semnatura? Este legala folosirea ... (vezi toată discuția)
Vânzare auto pj - pf clementaene clementaene Buna ziua. Este obligatorie ștampila pe factura emisa de PJ la vanzarea auto ? Este obligatorie ștampila pe talon la înstrăinare ? Multumesc. (vezi toată discuția)
Eliminare stampila in primarie AlbertCaf AlbertCaf Buna ziua! Pe ce nu se mai aplica stampila, in concret, in cadrul departamentelor ce functioneaza intr-o primarie? Va multumesc anticipat! (vezi toată discuția)