avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Autorizatie demolare/constructie casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Autorizatie demolare/constructie casa

Buna ziua,

Va rog sa ma lamuriti/sfatuiti in urmatoarea problema, locuiesc la casa- curtea este orientata catre vecin.
De la hotar pana la constructia lui sunt fix 60 cm.
De la casa mea pana la hotar sunt 3 m.

Casa lui este dispusa total cat hotarul- are in total 80 mp lotul, construit in totalitate, mai putin cei 60 cm de a lungul hotarului.

In acest moment el a demolat si vrea sa construiasca P+1. Mentionez ca nu mi-a cerut acordul, nu a afisat santier in lucru, totul pare facut clandestin.

Intrebarea mea este daca ar avea dreptul sa construiasca pe tot lotul de 80 mp o constructie cu etaj- magazin alimentar parter, tinand cont ca are vecini in toate partile (unul avand casa lipita de a lui), iar mie imi va lua total lumina.

De asemenea catre ce institutie sa ma adresez pentru a verifica daca are autorizatii- demolare/ constructie? Va trebui sa tin cont si de eventuale amenintari, deoarece sunt genul de oameni care isi regleaza problemele in asa fel, forteaza orice limita a legii in a face lucruri. (Pentru ca a functionat cu magazin alimentar, niciodata nu mi-a cerut acord-semnatura pentru nimic)

Va multumesc mult pentru atentie si ajutor!
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună seara,

Cu privire la distanta de 60 cm între construcția vecinului și linia de hotar, aceasta este în conformitate cu prevederile legale, și anume, cu art. 612 din Codul civil.

Cu toate acestea, fereastra de vedere trebuie sa fie la o distanta de cel puțin 2 metri fata de linia de hotar. Dacă fereastra de vedere/ balconul nu este paralel cu linia de hotar, distanta minima este de 1 metru, în conformitate cu dispozițiile art. 615 Cod civil. În situația dumneavoastră, consider ca, având în vedere ca construcția este situata la doar 60 cm fata de linia de hotar, vecinul dumneavoastră nu ar avea voie sa aibă ferestre de vedere sau balcoane paralele cu linia de hotar.

În lege se face o distincție între ferestrele pentru vedere și cele de lumina (ferestre care împiedică vederea spre fondul învecinat), în cazul acestora din urma neexistând o limita de distanta.

Sper ca v-am fost de ajutor.
~ Conținut șters la cerere ~
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In cazul meu, abia au demolat. Nu vor depasi hotarul, dar ei avand doar 80 mp si vor sa construiasca P+1 eu nu voi mai avea lumina si voi fi inchisa intre ziduri.
De la casa mea pana la hotar sunt 3 metri, apoi cei 60 cm legali, dupa care viitoarea lui constructie.

Ultima modificare: Miercuri, 3 Iunie 2020
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@Popa Andra-Ingrid - Avocat colaborator

Multumesc foarte mult pentru raspuns!

Vecinul avand 80 mp intreg lotul, ar avea voie sa contruiasca P+1, tinand cont ca este imprejmuit de vecini, in dreapta contructia este lipita de a vecinului, iar in stanga este imobilul meu: cu cei 60 cm distanta intre cladirea lui si hotar.

Casa mea este la o distanta de 3.5 m fata de hotar. In cazul in care va construi P+1, eu nu voi mai avea lumina si voi fi inchisa intre ziduri.

Credeti ca am vreo sansa sa opresc acest demers, mentionez ca nu pare sa aiba autorizatie.

Ultima modificare: Miercuri, 3 Iunie 2020
Manuela Rășină, administrator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, dacă nu are autorizație de construire consider ca aveți șanse sa îl opriți sa construiască. În acest sens, puteți trimite o notificare către primarul din localitatea în care se afla imobilul prin care sa ii aduceți la cunostinta cele petrecute. Ulterior primirii unui răspuns de la Primar, dacă acesta nu este unul favorabil, puteți face o cerere în fata instantei de judecata sau în situația în care nu primiți un răspuns în termen de 30 de zile.

Din cele menționate de dumneavoastră, consider și eu ca nu ar avea cum sa aibă autorizație de construire având în vedere ca construcția e lipita de construcția celuilalt vecin.

Alte discuții în legătură

Distanta regulementara dintre o casa si gardul vecinului cmunteanu90 cmunteanu90 Buna ziua, In urma cu ceva timp am mostenit o casa, de curand m-am hotarat sa o scot la vanzare. Zis si facut. Au venit cateva persoane interesate sa cumpere ... (vezi toată discuția)
Distanta minima intre constructie permanenta (terasa) si limita de hotar adrian110279 adrian110279 Buna ziua, Sper ca ma puteti ajuta cu o nelamurire in ce priveste o constructie permanenta, respectiv o placa de beton (terasa) construita de vecin care ... (vezi toată discuția)
Am moștenit o casă care are unul din ziduri pe hotar, și am obținut autorizație de demolare. vecinul nu e de acord cu demolarea, cum să procedez? cipriakos cipriakos Am mostenit o casa care are unul din ziduri pe hotar. Am hotarit sa o demolez si sa construiesc alta sens in care am obtinut autorizatia de demolare. Vecinul ... (vezi toată discuția)