Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie.
Angajatorul nu imi aporpa cerea de CO pe motiv ca "se realizeaza in baza unei programari individuale, intocmite pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator sau ca poate fi solicitat cu cel putin 60 de zile inaintea efectuarii acestuia" si din cauza situatiei de criza prin care a trecut firma (nu stiu care este aceea) si ca activitatea mea este foarte mare si au nevoie de mine in aceasta perioada.
Tin sa mentionez ca nu s-au facut nicioada programari individuale pentru co, fiecare si-a luat cand a vrut pentru ce perioada a vrut.
Sunt insarcinata si spre sfarsitul lunii iunie voi intra in concediu de materninate.
Mai am 3 zile de co de anul trecut si 16 de anul acesta.
Presiunea este foarte mare in companie de cand s-a aflat ca sunt insarcinata si chiar vreau sa stiu daca dpdv legal nu mi se poata acorda acest concediu din cauza celor de mai sus invovcate de angajator, avand in vedere ca situatia de criza s-a incheiat si ca nu a facut nicio programare?
Incalcarea dreptului la concediu de odihna anual si neacordarea acestuia poate atrage si raspunderea patrimoniala a angajatorului in conditiile art. 253 alin. (1) din Codul muncii, potrivit caruia angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.
De asemenea, puteti sesiza Inspectia Muncii sau ITM-ul, intrucat aceste institutii au atributii de control in ceea ce priveste stabilirea si acordarea drepturilor salariale, precum si a celorlalte drepturi decurgand din munca prestata.