avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 418 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cumul pensie cu salariu (companie privata)
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cumul pensie cu salariu (companie privata)

Buna ziua, am 59 ani si 4 luni si incepand cu 27 mai 2020 indeplinesc conditiile de iesire la pensie la limita varsta, luand in considerare cei 8 ani de lucru in grupa 2-a de munca (sunt absolventa de facultate 5 ani studii la zi, am lucrat neintrerupt din 15 sept 1984 si pana in prezent, doar cu intreruperea de 1 an pt cresterea copilului).
Inca nu am depus cererea (dosarul) de pensionare la Casa de pensii si luctez in continuare la o companie privata.
Vreau sa va adresez urmatoarea intrebare: din punct de vedere legal, este corect ca, dupa ce voi depune dosarul si voi primi decizia de pensionare, sa încasez pensie pentru limita de virsta, si in paralel si salariul de la actualul angajator (privat) care doreste sa ma mentina in activitate, fara a întrerupe activitatea ?
Am obligatia de a prezenta angajatorului Decizia de pensionare atunci cand o primesc sau numai atunci cand doresc sa intrerup activitatea ?
Va multumesc pentru raspuns !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:22, 2 Septembrie 2020
Este legala situatia in care doriti sa cumulati pensia cu salariul.

Il mai anuntati degeaba ,intrucat la 27 mai 2020 , c.i.m. a incetat de drept ......munca prestata dupa aceasta zi , fara c.i.m., este considerata munca nedeclarata (munca la negru)
Ultima modificare: Luni, 1 Iunie 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic
Buna seara, va multumesc frumos pt raspuns, dl consilier juridic !
Poate nu am explicat eu corect, eu nu am depus dosarul de pensionare la casa de pensii pt ca eu nu am ajuns la varsta de pensionare cea de 62 ani (conform tabel legea pensiilor), ci doar pot iesi datorita anilor lucrati in grupa 2-a de munca. Cred ca daca nu doresc sa ies, am voie sa mai stau in servici pana la 62 si asa nu epund inca dosarul de, pensionare, nu ? Adica, ceea ce vreau sa spun este ca nu am inteles de ce dvs ati raspuns ca ......este munca la negru, nu am gandit niciodata astfel, nu doresc sub nicio forma asa ceva !
Va multumesc pt o lamurire suplimentara daca se poate, putin mai detaliata.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ati mentionat ca ... " incepand cu 27 mai 2020 indeplinesc conditiile de iesire la pensie la limita varsta, .... Inca nu am depus cererea (dosarul) de pensionare la Casa de pensii si luctez in continuare la o companie privata. "

Nu am luat in considerare ca poate fi vorba despre o pensionare pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare, situatie in care c.i.m. inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensionare.

O astfel de incetare opereaza in conditiile legii , indiferent de vointa celor doua parti.

Daca nu ati depus dosarul puteti continua activitatea pana la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare.

Daca doriti continuarea activitatii dupa aceasta data - data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare - , atunci pe baza unei cereri formulate cu 30 de zile inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare si cu aprobarea angajatorului, puteti fi mentinuta in aceeasi functie maximum 3 ani peste varsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a contractului individual de munca.
Va multumesc frumos pentru raspuns, da, cred ca asa se numeste corect : pensionare la limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare datorita grupei 2 de munca ".
Ultima modificare: Joi, 4 Iunie 2020
b26ddg, utilizator
Buna ziua,
In vederea depunerii dosarului de pensionare, am primit de la angajator o adeverinta cu sporurile si veniturile obtinute pt perioada pana in 01.04.2001.
In aceasta adeverinta, in tabelul detaliat cu venituri si sporuri, exista o coloana numita "Retributie tarifara pt timpul lucrat" si o alta coloana "Retributii totale brute" (iar restul sunt coloanele cu sporuri).
In cele doua coloane de mai sus, unele valori sunt mai mici decat cele din Cartea de Munca, iar altele sunt mai mari, in functie de timpul lucrat efectiv si de sporurile existente.

Va rog frumos sa imi clarificati, daca in adeverinta am valori mai mici decat in Cartea Munca (si alteori mai ari), care se iau in calculul pensiei (cele din adeverinta sau cele din cartea munca) ?

Va multumesc frumos pt un raspuns care sa ma ajute sa inteleg ce am de facut !

Cu consideratie,

Alte discuții în legătură

Dosar de pensionare elenalenuta elenalenuta in momentul cand intocmesc dosarul pentru pensionare, daca sunt angajata cu contract de munca, cum procedez? merg la sediul firmei sa imi intrerupa contractul ... (vezi toată discuția)
Cumulare pensie limita de varsta (65 ani ) cu salariul de la o institutie de stat hodor dana hodor dana Buna ziua. As dori sa stiu daca pot ramane sa lucrez la institutia de stat, mi-am depus dosarul pentru pensie limita de varsta (am facut 65 de ani) pana cand ... (vezi toată discuția)
Lucrez in sistemul privat. daca imi depun dosarul de pensionare ... carro carro Lucrez in sistemul privat. Daca imi depun dosarul de pensionare pt limita de varsta trebuie sa anunt angajatorul? la depunerea dosarului sau cand vine decizia ... (vezi toată discuția)