avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 415 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Refuzul asociatiei de proprietari de a-mi elibera ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Refuzul asociatiei de proprietari de a-mi elibera adeverinta, desi NU am restante

Buna seara,

Doresc sa imi vand apartamentul, NU inregistrez datorii catre asociatia de proprietari, dar cu toate acestea administratorul si presedintele au refuzat sa-mi elibereze adeverinta respectiva. Motivul invocat de catre acestia a fost ca in trecut le-am facut plangere la Primarie pt ca incalcau legea 196/2018 (desi am avut dreptate). Doresc sa mai adaug si faptul ca am fost amenintat de catre amandoi.

Exista posibilitatea de a da o declaratie pe propria raspundere la notar, ca nu inregistrez datorii catre asociatie? Sau o alta varianta rapida prin care pot obtine aceasta adeverinta?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: doctorATU , utilizator 09:12, 14 August 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
plangeti-va din nou la primarie.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pai nu prea aveți altă cale, decât cea care ați mai folosit-o, însă pentru urgentare mergeți direct la primărie și încercați sa va expuneți cazul. Altfel, o reclamație oficiala poate dura. Conform art. 102 din legea 196 /2018, încălcarea obligațiilor pe care le are președintele asociației de a va elibera acea, adeverință în maxim 3 zile (art. 35) se pedepsește cu amenda de minim 2500Ron.
Poate reușiți cu acest argument sa va înțelegeți amiabil.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea nr 196/2018 obliga ca vanzatorul la momentul incheierii formalitatilor de transfer drept de proprietate asupra bun imobil sa depuna adeverinta eliberata de asociatia de proprietari
Atat timp cat la nivelul imobilului de locuit in comun exista constituita asociatie de proprietari,adeverinta necesara vanzarii apartamentului nu poate fi inlocuita cu declaratie pe proprie raspundere
Pentru solutionare notificati oficial presedintele de asociatie cu obligatia legala de eliberare adeverinta -sub sanctiunea obligarii la plata a cheltuielilor aferente solutionarii in instanta
Succes !
Și chiar dacă aveți restanțe, trebuie sa scrie în adeverință suma restantă la asociație. Posibil să vă condiționeze eliberarea unei adeverințe, de plata unei garanții. Până vindeți și dați în primire poate să mai treacă vreo 2 luni, și mulți după ce se văd plecați, refuză să-și mai plătească obligațiile către asociația unde au locuit. Apoi plătesc doar după ce sunt dați în judecată, sau chiar ajung sa fie executați silit.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util

Dapix a scris:

Posibil să vă condiționeze eliberarea unei adeverințe, de plata unei garanții.

Nu exista legal prevazut ca eliberarea adeverintei sa fie conditionata de plata garantii
Proprietarii au obligatia legala sa constituie si sa actualizeze fond de rulment care reprezinta suma la dispozitia asociatiei de proprietari din care se achita in avans furnizorii/prestatorii de servicii pana la plata individuala lunara a cotelor de intretinere
Fondul de rulment se restituie titularului dupa transmiterea dreptului de proprietate asupra bunului imobil

Alte discuții în legătură

Cum se poate recupera fondul de reparații de la asociația de proprietari la momentul vânzării apartamentului? MadalinaDB MadalinaDB Buna seara, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare: Cum se poate recupera fondul de reparatii de la Asociatia de proprietari la momentul ... (vezi toată discuția)
Adeverinta administrator de bloc eump93 eump93 Buna seara! Acum o săptămâna și jumătate am fost inundata in urma precipitațiilor abundente, deși stau la etajul 3 din 10. Am asigurare, am întocmit ... (vezi toată discuția)
Restituire fond rulment bună ziua! tocmai ce am vândut un apartament și aș vrea să ... magda1612 magda1612 Bună ziua! Tocmai ce am vândut un apartament și aș vrea să cer restituirea fondului de rulment. Când am adus vorba, administratorul mi-a zis că ... (vezi toată discuția)