avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 474 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract de munca nesemnat dar inregistrat...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract de munca nesemnat dar inregistrat...

Ce riscă angajatorul meu dacă un an intreg de zile nu mi-a dat să semnez contractul individual de munca, fișa postului și ROI? I le-am cerut insistent si nu vrea sa mi le dea. L-am reclamat la ITM dar el spune ca va primi doar un avertisment. E normal? Firma e start-up.
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Iulie 2020
Sophia1975, utilizator
Cel mai recent răspuns: Sophia1975 , utilizator 13:53, 26 Iulie 2020
Conform prevederilor Codului Muncii, atat angajatorul cat si salariatul pot fi sanctionati contraventional pentru "munca la negru".

art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
e) primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;
f) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;
Multumesc pentru răspuns! Nu am lucrat la negru. Problema e că al meu contract de munca e inregistrat ”corect” la revisal, s-au plătit contributiile catre stat, dar el nu mi s-a dat spre semnare, asa cum spune legea, anterior cu o zi inainte de inceperea activitatii. Apoi a zis, de fiecare data cand i-am spus sa-mi dea un exemplar si sa-l semnam, ba ca l-a uitat, ba ca e totul in regula, dar devine irascibil cand ii spun de el. Chiar nu inteleg de ce nu vrea sa mi-l dea si daca e permis asa ceva, daca mizeaza ca ITM ii va da doar un avertisment cum spune el.
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Iulie 2020
Sophia1975, utilizator
Codul Muncii
Art. 16
(1) Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana, cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii de catre salariat. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului.
(2) Anterior inceperii activitatii, contractul individual de munca se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor, care se transmite inspectoratului teritorial de munca cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii.
......

In acest sens, conform art.16 alin.3 C.mun., angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.
In situatia in care a incalcat aceste prevederi sau refuza sa va inmaneze un exemplar de pe acesta, puteti sesiza ITM-ul.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Potrivit legislatiei, printre sanctiunile pe care le poate primi angajatorul se numara si avertismentul.
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Munca - in cat timp trebuie semnat contractul de munca? alysteel10 alysteel10 Buna seara lucrez la o firma de paza [EDITAT] de 2 saptamani si am o mare retinere ca am citit pe unele forumuri de reclamatii ca sunt `teparii` ... (vezi toată discuția)
Nesemnare contract de munca Bratu mioara Bratu mioara Buna ziua am si eu o problema sefa unde lucrez spune ca mi a facut contract onlaine fara ca eu sa semnez esteposibil asa ceva (vezi toată discuția)
Contract munca RaduCiprian RaduCiprian Buna seara,lucrez la o firma de 2 sapatamani si nu am semnat contractul,iam tot sunat si tot ma amana de pe o zi pe alta ce este de facut?multumesc (vezi toată discuția)