avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am primit decizia de la ANRP in luna martie. Calculul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am primit decizia de la ANRP in luna martie. Calculul este facut ...

Am primit decizia de la ANRP in luna martie. Calculul este facut pe legea veche. Am ridicat o transa (anuala din cele 5). Mai pot contesta si solicita recalcularea valorii de despagubire pe legea din 2020 ?
Buna ziua,

In primul rand, termenul pentru contestarea unei decizii ANRP este de 30 de zile de la comunicarea acesteia. Fiind comunicata in martie, chiar daca am luat in calcul perioada de suspendare a termenului pentru introducerea contestatiei, ca urmare a pandemiei, aflandu-ne in luna august, termenul a cam trecut.

In al doilea rand, intr-adevar in anul 2020 s-a modificat Legea nr. 165 in sensul ca se stabileste ca valoarea despagubirilor se va calcula la grila notariala de la data emiterii Deciziei de compensare, nu prin raportare la grila notariala de la momentul intrarii in vigoare a Legii 165,respectiv anul 2013, INSA,

Intrarea in vigoare acestui text de lege care prevede ca valoarea despagubirilor se va calcula prin raportare la grila notariala de la data emiterii deciziei, a fost suspendata pana in luna martie a anului 2021, vedeti mai jos textul de lege actualizat

"art. 21. (6)Evaluarea imobilului care face obiectul deciziei se face prin utilizarea grilei notariale valabile la data emiterii deciziei de către Comisia Naţională şi se exprimă în puncte. Un punct are valoarea de un leu.
(la data 21-mar-2020 Art. 21, alin. (6) din capitolul III modificat de Art. I, punctul 2. din Legea 22/2020 )
*) ATENŢIE! Aplicarea prevederilor art. 21 alin. (6) se suspendă de la data intrării în vigoare a O.U.G. nr. 72/2020 până la data de 1 martie 2021.
Pe perioada suspendării, evaluarea imobilelor pentru care se acordă despăgubiri se face prin aplicarea grilei notariale valabile la data intrării în vigoare a Legii nr. 165/2013, în considerarea caracteristicilor tehnice ale imobilului şi a categoriei de folosinţă la data preluării acestuia, şi se exprimă în puncte. Un punct are valoarea de un leu.
În situaţia în care grila notarială prevede valori doar pentru terenurile din categoria "curţi-construcţii", iar terenul preluat în mod abuziv de stat avea o altă categorie de folosinţă, valoarea despăgubirilor se stabileşte prin aplicarea unei reduceri de 50% din valoarea pentru terenurile "curţi-construcţii".
În situaţia în care grilele notariale sunt elaborate în moneda naţională a României, leul, valoarea imobilelor pentru care se acordă despăgubiri se actualizează cu indicele de creştere a preţurilor de consum pentru perioada mai 2013 - data aprobării emiterii deciziei de către Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor.
(la data 19-mai-2020 Art. 21, alin. (6) din capitolul III a se vedea referinte de aplicare din Actul din Ordonanta urgenta 72/2020 )"


Pentru clientii mei am gasit anumite variante pentru a solicita acordarea diferentelor de masuri compensatorii, insa, nefiind practica in acest sens, rezultatul nu poate fi anticipat.

O zi buna.
Cu stima,
av. Jasmine Oancea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, in baza legii 165/2013 am dat in judecata cnci (anrp) ... diana cernea diana cernea Buna ziua, In baza Legii 165/2013 am dat in judecata CNCI (ANRP) si am solicitat instantei sa stabileasca valoarea de despagubire a imobilului demolat care a ... (vezi toată discuția)
Buna ziua!am urmatoarea speta; anul trecut,in timp ce ne judecam ... CUCU POPESCU ADRIAN CUCU POPESCU ADRIAN Buna ziua! VA ROG sa analizati urmatoarea speta; anul trecut,in timp ce ne judecam in apel cu cei de la ANRP pentru obligatia de a face a aparut legea 193 in ... (vezi toată discuția)
A.n.r.p. tibif tibif Din 3 mai 2012 am o decizie definitiva si irevocabila referitor la capatul de cerere privind obligarea APRP la desemnarea unui evaluator pentru intocmirea ... (vezi toată discuția)