avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna ziua, Doresc sa va supun atentiei urmatoarea ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna ziua, Doresc sa va supun atentiei urmatoarea problema:a ...

Buna ziua,
Doresc sa va supun atentiei urmatoarea problema:a

Saptamana viitoare pot sa.mi depun dosarul pt pensie la limita de varsta (cu reducerea varstei de pensionare datorita faptului ca am 8 ani lucrati in grupa 2-a de munca, am lucrat ca inginer continuu din 1984-prezent+5 ani facultate la zi).
Inteleg ca acum la calculul pensiei se ia in considerare indice corectie 1,41 .
Deoarece indicele de corectie va disparea odata cu intrarea in vigoare a legii 127/2019 respectiv in, sept 2021, si punctajul mediu anual aferent indicelui de corectie va fi retras din total punctaj mediu anual in plata., vor ramane in calcul doar punctele pe contributivitate.

Intrebarea mea este: daca la recalcularea pensiei din sept 2021 va rezulta o pensie mai mica decat cea actuala, mi se va diminua pensia sau se va pastra pensia actuala din 2020 ?

Inteleg ca in sept 2021 pe de o parte se diminueaza punctajul dar, pe de alta parte se vor lua in considerare sporurile nepermanente........de aici va rezulta o noua valoare a pensiei.

Va multumesc pt raspuns.
Cel mai recent răspuns: doinitadg , utilizator 13:15, 7 Septembrie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
-Va ramane in plata cuantumul pensiei de pe cupon.
-Incepand cu 01/09/2021 prin intrarea in calcul a sporurilor nepermanente cuantumul pensiei va creste(majora).
Buna ziua, stimate domnule Carp,
1. Asta este o veste buna si va multumec pentru raspuns !

2. Va rog din suflet, lamuriti-ma dvs care valori se iau in calculul pensiei, daca introduc in dosarul de pensionare adeverinta cu venituri si sporuri pe perioada pana in aprilie 2001 emisa de actualul angajator: se iau in considerare retributiile tarifare la timp lucrat (care sunt in multe cazuri mai mici decat salariul din cartea de munca, nu stiu de ce dar asa am primit adeverinta de la angajator....) sau se iau in considerare numai salariile din cartea de munca, desi am introdus adeverinta in dosar ?
Raspunsul primit pe avocatnet.ro de la dl Consilie Juridic Cornel vasile a fost ca se iau valorile din adeverinta.... iar vineri am avut ocazia sa discut cu o persoana de la casa de pensii care mi-a spus ca legea 263/2010 prevede a se lua in calcul numai valorile din cartea de munca (nu cele din adeverinta deci), urmand ca dupa sept 2021 sa se ia in calcul si sporurile nepermanente mentionate in adeverinta.

Va multumesc pentru un rapuns detaliat !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Munca după pensionare anticipată florinm58 florinm58 Am mare nevoie de un sfat priceput si sincer ,am fost sfatuit sa-mi depun dosarul de pensie anticipata ptr. ca acum , anul acesta sunt niste calcule mai ... (vezi toată discuția)
Cumul pensie cu salariu (companie privata) b26ddg b26ddg Buna ziua, am 59 ani si 4 luni si incepand cu 27 mai 2020 indeplinesc conditiile de iesire la pensie la limita varsta, luand in considerare cei 8 ani de lucru ... (vezi toată discuția)
Pentru cei deja pensionati freeanifer freeanifer Pentru cei deja pensionati , dupa aplicarea noii legi a pensiilor se recaculeaza punctajul general sau se ia in considerare punctajul total scris pe decizia de ... (vezi toată discuția)