avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Executarea unei firma cu activitate suspendata
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Executarea unei firma cu activitate suspendata

Buna ziua,

Avem urmatoarea speta: Un sofer de camion a facut un accident minor (soldat doar cu daune materiale) in Germania in 2016. Se pare ca firma nu aveau o polita RCA valabila pe nr de inmatriculare, astfel ca in solutionare a intervenit BAAR-ul care a platit dauna. Acum BAAR-ul a dat in judecata atat soferul - parat de rang I, cat si firma - parat de rang II pentru a-si recupera prejudiciul.

In dosar scrie urmatoarele: "La data la care s-a produs accidentul cauzator de prejudicii, paratul de rang I exercita functii care i-au fost incredintate de paratul de rang II, fapt ce dovedeste existenta raportului de prepusenie si justifica angajarea raspunderii paratlui de rang II in conditiile art 1373 alin I din Noul Cod Civil."
De aici inteleg ca firma va fi executata si obligata sa plateasca prejudiciul, dar avem o situatie aparte. Firma si-a suspendat activitatea in iunie anul acesta. In acest caz intrebarea este, poate fi soferul obligat sa plateasca prejudiciul? Exista temeiul legal ca sa il faca responsabil?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cristina Filimon , Avocat 17:08, 14 Septembrie 2020
Părerea mea este că nu. Art. 1373 alin. 1 c.civ. invocat de dumneavoastră prevede clar că cel care răspunde va fi comitentul, iar după ce se angajeză răspunderea acestuia, comitentul n-are decât să formuleze acțiunea în regres împotriva prepusului său în temeiul art. 1384 alin. 1 c.civ.
Pai si chiar daca firma si-a suspendat activitatea? Daca nu mai exista bunuri pe firma respectiva ce se intampla? Oare ar putea sa fie tras la raspundere de instanta in acest dosar, nu in altul de regres. Vorbim fix de speta aceasta, cine o sa plateasca intr-un final prejudiciul BAAR-ului?
Probabil există pe undeva o prevedere specială. Trebuie analizată legislația specială.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raspunde societatea???? girbeaionicavioleta girbeaionicavioleta Un sofer al societatii noastre care transporta marfa catre clientii nostrii a accidentat grav o masina. Atat masina noastra cat si masina implicata sunt grav ... (vezi toată discuția)
Intrebare pur teoretica despre prepusenie, art 1373 aidu aidu Invederez moderatorilor ca n-are nicio legatura topicul acesta cu subiectele anterior discutate despre raspunderea judecatorilor pt eroarea judiciara. art. ... (vezi toată discuția)
Eveniment rutier machis machis În timpul unei curse cu călători un conducător de autobuz frânează brusc şi o persoană care se afla pe scaun , cade în interiorul salonului şi se ... (vezi toată discuția)