avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 254 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA tva imobiliare
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

tva imobiliare

sunt persoana fizica impozabila in scopuri de tva care vinde apartamente in mod uzual
vanzarea de apartamente la momentul actual nu merge bine
dar am niste oferte pentru anul 2010 cand apartamentele vor fi vechi si nu vor mai fi purtatoare de TVA, chiar daca eu sunt platitor de TVA. va intreb ce impozite directe si indirecte va trebui sa platesc in momentul vanzarii, in 2010: 16% din venitul net sau acel 2-3% din venitul brut ?
de asemenea voi vinde in ianuarie 2 terenuri ( lucru pe care nu il fac in mod uzual, terenurile fiind cumparate pentru a construi pe ele in urma cu 2-3 ani) sub pretul de cumparare, deoarece sunt constrans de piata imobiliara.
va rog sa-mi spuneti daca este necesar sa platesc TVA la aceste terenuri eu practic neadaugand nimic la pret, ba dimpotriva scazand enorm fata de pretul de achizitie.
Cel mai recent răspuns: Ana Muntianu , Consultant fiscal 21:51, 4 Ianuarie 2010
Pt exemplul dvoatra in 2010 pt apartamente nu mai trebuie platit tva, tranzactia fiind scutita, daca sunt vechi (vinzarea lor dupa 31 dec a anului urmator anului primei ocupari sau utilizari). Daca insa ati beneficiat de deducerea tva de la achizitiile efectuate pt constructia lor va trebui sa ajustati tva-ul dedus pt 20 ani. Verificati prima data acest aspect.
Terenurile construibile nu sunt scutite de tva. Deci daca vindeti astfel de terenuri trebuie sa taxati operatiunea, indiferent de pretul la care vindeti (si de cel la care l-ati cumparat). Probabil ca vinzarea unuia din cele 2 sa nu fie considerata tranzactie repetitiva, dar pt cel de-al doilea da. Cel mai bine pt aceasta intrebati in scris la finantele de care apartineti, pt a nu avea probleme.
Ultima modificare: Luni, 21 Decembrie 2009
t.simona, utilizator
In Bucuresti , vanzarea a doua terenuri construibile in acelasi an nu este considerata tranzactie repetitiva!B-) Nu scrie nicaieri in Codul Fiscal de la cate tranzactii se considera act de comert care sa fie taxabil cu plata TVA-ului aferent tranzactiilor respective! Trebuie sa se demonstreze caracterul comercial si de continuitate! Asta scrie in Codul Comercial referitor la actele si faptele de comert!
Deci , mai usor cu ideea ca daca se vand 2 proprietati , gata ...e tranzactie impozabila cu TVA, caci nu este adevarat!B-)
Succes!
este bine de analizat continutul normelor de aplicare a Codului Fiscal publicate pe 31.12.2009
la un moment dat interpretarea legiuitorului face referire la o singura tranzactie incheiata intr-un an. Achiesez la opiniile domnului avocat dar cu regret constat ca norma fiscala deroga de la orice alta norma (comerciala, civila sau de alta natura)
In opinia mea este nedreapta prevderea privind aplicarea TVA in aceste situatii si excesiva avand in vedere faptul ca se lasa la indemana agentului fiscal stabilirea caracterului comercial
Sunteti persoana fizica impozabila.
Vindeti apartamente "vechi". Normal pentru aceste vanzari ar fi trebuit sa platiti TVA. Nu platiti TVA pentru ca operatiunea este incadrata in Codul Fiscal la "exceptii" sau cu alte cuvinte este scutita de plata TVA.
Vindeti terenuri construibile. Operatiunea este impozabila TVA. Vanzarea ar fi fost scutita de TVA daca aceste terenuri ar fi fost achizitionate pentru utilizarea lor in scop personal (sa va construiti o locuinta proprietate personala). Dar din cele spuse de dvs. se intelege contrariul.

Ultima modificare: Luni, 4 Ianuarie 2010
Ana Muntianu, Consultant fiscal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Persoane fizice platesc tva in urma vanzarii imobile ? trifi trifi Persoanele fizice care construiesc sau revand locuinte, desfasurand aceasta activitate in scopul obtinerii de venituri ,sunt obligati la plata TVA ? In ... (vezi toată discuția)
Tva achizitie spatiu comercial sabrer_2006 sabrer_2006 Rugaminte, la achizitionarea unui spatiu comercial care este regimul in ceea ce priveste TVA-ul?Achizitionarea de la o societate a spatiului respectiv ar fi ... (vezi toată discuția)
Codul fiscal gorbanescu ramona gorbanescu ramona multumesc pt ca ati citit si ati si raspuns cu lux de amanunt mesajului meu .nu stiu daca trebuia sa specifc dar, terenul este intravilan agricol .asta unu ... (vezi toată discuția)