avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... SRL - comodant intr-un contract de comodat exploatare ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

SRL - comodant intr-un contract de comodat exploatare terenuri

Buna ziua!

Este legala incheierea unui contract de comodat de catre un SRL - prin care ofera cu titlu gratuit exploatarea de terenuri agricole catre o persoana fizica (tinand cont de faptul ca scopul constituirii unei societati comerciale este de a desfasura activitati comerciale/care produc profit, iar aceasta raspunde cu patrimoniul sau in fata tertilor cu care intra in raporturi juridice, de natura comerciala, fiscala sau de alta natura)?

Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 21 Septembrie 2020
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: eagle_free , utilizator 14:24, 1 Octombrie 2020
Buna ziua,

Poate fi incheiat un contract de comodat, acesta reprezinta un contract care confera folosinta gratuita.

Contractul poate fi incheiat sub semnatura privata, iar continutul acestuia poate fi conceput de un avocat.

Conform definiției prezentate la art. 2.146 din același act normativ, comodatul este contractul cu titlu gratuit prin care o parte, numită comodant, remite un bun mobil sau imobil celeilalte părți, numite comodatar, pentru a se folosi de acest bun, cu obligația de a-l restitui după un anumit timp. Altfel spus, contractul de comodat este un contract de închiriere fără plată prin care se transferă dreptul de folosință și, eventual, toate cheltuielile ocazionate de aceasta, comodantul păstrându-și calitatea de proprietar.
Cunosc definitiile din codul civil. Totusi nu mi-ati raspuns la intrebare: este legala cedarea folosintei cu titlu gratuit a unui bun de catre o societate comerciala (vorbim aici de o situatie speciala, reglementata de legislatia dreptului comercial)? Este reglementata o astfel de posibilitate legala in legislatia societatilor comerciale? nu se creaza un prejudiciu in patrimoniul firmei prin cedarea folosintei bunului cu titlu gratuit? nu este unul dintre factori care duce la insolventa unei societati comerciale? (pentru ca, nu vorbim de persoane fizice, asociatii sau ONG-uri, iar codul civil reprezinta doar o norma de drept comun care se aplica celorlalte subiecte de drept civil).

Cu alte cuvinte, o societatea comerciala poate avea legal calitatea de comodant pentru cedarea bunurilor din patrimoniul sau (a caror proprietara este)?

Astept un raspuns, multumesc!
Ultima modificare: Joi, 1 Octombrie 2020
eagle_free, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Închirierea unor echipamente cu contract de comodat este un act de evaziune fiscală, sau nu ? mboncalo mboncalo Buna ziua. Daca inchiriez anumite echipamente , printr-un contract de comodat, se npoate numi sau evaziune fiscala sau alt tip de infractiune ... (vezi toată discuția)
Contractul de comodat este asimilat celui de inchiriere? adela05 adela05 Este adevarat ca in Noul Cod Civil, Ctr de Comodat este asimilat Ctr de Inchiriere? Ma ajutati si cu un temei legal? Multumesc (vezi toată discuția)
Poate comodatarul sa inchirieze bunul dat in folosinta? sandrada sandrada Buna, Situatia se prezinta astfel: Societatea comerciala X a incheiat un contract de comodat pentru niste masini cu mai multe persoane fizice. Ma ... (vezi toată discuția)