avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 115 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Lovire persoana
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Lovire persoana

Buna ziua,
Prietenul meu s-a dus la resedinta parintilor sai, unde s-a batut cu tatal sau (niste probleme din trecut, legate de mostenire). Amandoi au incasat lovituri, tatal lui a avut 5 zile de ingrijire medicala, el 3 zile, stabilit de medicul legist. Mentionez ca prietenul meu nu are antecedente penale. La procesul civil, s-a emis un ordin de protectie pentru tatal si sora sa, obligand pe prietenul meu sa pastreze o distanta obligatorie de 50 m fata de ei.
S-a intocmit si un dosar penal in data de 30.07.2020. Prietenul meu inca nu a fost audiat. Intrebarea este care este pedeapsa minima si maxima care poate primi, si cat poate sa dureze acest proces? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Mariana1000 , utilizator 12:00, 1 Octombrie 2020
Buna ziua,
Banuiesc ca o sa fie incadrat aici

Art. 193, Cod penal

Lovirea sau alte violenţe

(1) Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2) Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.

(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.


Detalii: [ link extern ]
Infractiunea de lovire sau alte violente se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda, dar, intrucat fapta a fost comisa asupra unui membru de familie, maximul special al pedepsei prevazute de lege se majoreaza cu o patrime.
Foarte important, in acest caz impacarea inlatura raspunderea penala.
Fapta constituie infractiunea de violenta in familie prevazuta de art. 199 alin.1 Cod Penal raportat la infractiunea de lovire sau alte violente, prevazuta de art. 193 alin.2 Cod Penal.
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Violenta in familie jana orascu jana orascu ce condamnare risca agresorul cand a lovit sotia ? (vezi toată discuția)
Violența în familie danaciungan@yahoo.com danaciungan@yahoo.com Ce pedeapsă poate primi partenerul ptr5/6zile îngrijiri medicale de la Iml (vezi toată discuția)
Violenta in familie Nico15 Nico15 Salut, am un prieten ai carui parinti sunt despartiti. El sta cu mama la dansa in casa...Tatal lui era \\\\\\"ginere in casa\\\\\\". Nu erau divortati. ... (vezi toată discuția)